Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ Μείωση εξαγωγών προς την Ε.Ε. τον περασμένο Απρίλιο
18/06/2012
Τυπικά σταθεροποιημένες, αλλά ουσιαστικά μειωμένες αποδείχθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας την τάση πιέσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, αλλά και τις έμπρακτες πλέον συνέπειες της αβεβαιότητας ειδικά των Ευρωπαίων εμπορικών εταίρων για την προοπτική της Ελλάδας, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) τον Απρίλιο του 2012, προκύπτει αύξηση εξαγωγών κατά 6,9% (στα 2,03 δις ευρώ από 1,9 δις ευρώ τον Απρίλιο του 2011), αλλά αν δεν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση μόλις κατά 0,3% (1,313 δις. ευρώ έναντι 1,309 δις. Ευρώ).

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη «ενδεικτική του κλίματος αβεβαιότητας γύρω από την προοπτική της Ελλάδας είναι η συνολική υποχώρηση των εξαγωγών προς τις χώρες τις ΕΕ (-4,6% με τα πετρελαιοειδή και -3,4% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία των ευρωπαίων εταίρων για τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες της Ευρώπης, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά εμπορικές σχέσεις.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής των χωρών της ΕΕ στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές περιορίζεται στο 44,5% (με τα πετρελαιοειδή). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το ποσοστό αυξάνεται στο 62,2%.

Σε επίπεδο πρώτου τετραμήνου, οι καλές επιδόσεις του περασμένου Μαρτίου και παρά την επιβράδυνση του Απριλίου συντηρούν το θετικό πρόσημο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καθώς προκύπτει αύξηση κατά 18,3% (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι φέτος οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών διαμορφώνονται σχεδόν στο μισό των ρυθμών του 2011, ενισχύοντας την πρόβλεψη του ΠΣΕ περί τελικής ετήσιας αύξησης κατά 4-6% για το 2012 (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Από πλευράς κατηγοριών προϊόντων, αποδεικνύεται ότι οι πιέσεις τον περασμένο Απρίλιο αφορούσαν κυρίως στα βιομηχανικά προϊόντα και γενικά σε προϊόντα μεταποίησης, καθώς και στα ελαιόλαδα, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις στα ποτά και τον καπνό, αλλά και στα πετρελαιοειδή και τα εμπιστευτικά προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, προκύπτουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Απριλίου του 2011: