Σαββατοκύριακo
30-31  Μαίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3541RSS FEED
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΗ Συρία αναγνώρισε «Μακεδονία»
Την ανυποληψία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου στον αραβικό κόσμο καταδεικνύει η χθεσινή κίνηση της Συρίας να αγνοήσει τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα και να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλωνόταν σε εντυπωσιακές επικοινωνιακά αλλά αμφίβολες οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφωνίες με το Κατάρ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε άλλη αίθουσα στο ίδιο κτήριο ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι και ο Σύρος ομόλογός του, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ υπέγραφαν κοινό ανακοινωθέν για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των χωρών τους.

Ετσι, η Συρία έγινε η 129η χώρα που αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία»

Διπλωματικοί κύκλοι ερμήνευαν μεταξύ άλλων την κίνηση της Δαμασκού ως ένα ηχηρό ράπισμα προς την κυβέρνηση Παπανδρέου για τις στενές σχέσεις που επιδιώκει να αναπτύξει με το Ισραήλ, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ήττα της ελληνικής διπλωματίας».

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε λάβει κανένα μέτρο για να αποφευχθεί η αναγνώριση της ΠΓΔΜ, αν και η εξέλιξη αυτή δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά, όπως είναι γνωστό, είναι η κατάληξη μίας τρίχρονης διπλωματικής προσπάθειας των Σκοπίων που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007 με την επίσκεψη Μιλοσόσκι στη Δαμασκό.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφηνε τις τελευταίες ημέρες να διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και μονιμότερη επίλυση του Σκοπιανού.

Φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου απλώς συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, επί της οποίας πλέον των 100 χωρών αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς να υπάρξει πριν ή μετά την αναγνώριση η παραμικρή ελληνική αντίδραση.

Εξάλλου, ως μία δεύτερη απάντηση στις προθέσεις και θρυλούμενες πρωτοβουλίες Παπανδρέου, η σκοπιανή διπλωματία δεν φαίνεται να αρκείται στην αναγνώριση της ονομασίας της αλλά επιδιώκει και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της με τη Συρία. Κατά την συνάντησή τους οι Μιλόσοσκι-Μουάλεμ συζήτησαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επίσημης επίσκεψης του πρώτου στη Δαμασκό εντός του 2011.