Τετάρτη
19 Ιουνίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3195RSS FEED
Σκοπιανό, γίναμε ουρά των Σκοπίων!
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Το πόσο κακή για την Ελλάδα είναι η συμφωνία των Πρεσπών άρχισε ήδη να φαίνεται καθαρά.

 Εκεί που είχαμε το πάνω χέρι, και με την κατοχύρωση του δικαιώματος του veto ελέγχαμε τις εξελίξεις, καταντήσαμε να εξαρτώμεθα από τις ενέργειες των σκοπιανών, οι οποίοι, με τη δική μας υπογραφή μάλιστα, καθορίζουν πλέον όχι μόνο τη διεθνή πορεία του θέματος αυτού, αλλά σε μεγάλο βαθμό και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας!!! Δηλαδή από οδηγοί γίναμε ακόλουθοι.

Το αξιοσημείωτο είναι  ότι και ο σκοπιανός λαός, όπως φάνηκε από το δημοψήφισμα, δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αφού η συμφωνία είναι κακή για τα Σκόπια, άρα είναι καλή για μας. Απλούστατα η συμφωνία είναι τόσο κακή που δεν εξυπηρετεί κανένα από τους δύο λαούς,  εκτός ίσως από τις ξένες δυνάμεις που την υποστηρίζουν. Το απαράδεκτο είναι ότι ενώ ο λαός των Σκοπίων ρωτήθηκε γι’ αυτήν, ο δικός μας αγνοήθηκε, και άρα οι σκοπιανοί έχουν καλύτερη δημοκρατία από εμάς.

Μετά την εξέλιξη αυτή αυτονόητο είναι ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να καταργηθεί και να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Ευτυχώς, από ότι διάβασα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατανόησε επί τέλους το πρόβλημα και ζητά νέα συμφωνία που θα έχει την έγκριση και των δύο λαών, με σχετικά δημοψηφίσματα.

Σχετικά με το ερώτημα εάν είναι δυνατή μία συμφωνία που να ικανοποιεί και τους δύο λαούς, η γνώμη μου είναι ότι είναι, αρκεί να αποδίδει και στους δύο την εθνικότητα που είναι , τη γλώσσα που ομιλούν, και φυσικά ένα αντίστοιχο όνομα για το κράτος των Σκοπίων. Δεν νομίζω ότι οι σκοπιανοί, που είναι μίγμα σλάβων και αλβανών, θέλουν να αποκαλούνται μακεδόνες, ούτε θέλουν η γλώσσα τους να λέγεται μακεδονική, ούτε να καπηλευθούν τη δική μας ιστορία, και ούτε βέβαια το κράτος τους να ονομάζεται σκέτο Μακεδονία. Κανένας λαός  δεν θέλει να αποποιηθεί την ιστορία του, τις παραδόσεις του και τη γλώσσα του. και να χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα άλλου λαού.  Αυτό του το επέβαλαν άλλοι και οι δουλοπρεπείς πολιτικοί των δύο χωρών, που προτίμησαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ξένων και των ισχυρών, παρά τα συμφέροντα των λαών τους.

Εάν έλθουν στην εξουσία οι κατάλληλοι  πολιτικοί και προσηλωθούν στο στόχο αυτό, σίγουρα θα βρουν μία λύση. Μέχρι τότε καλύτερα είναι να παραμείνει  η κατάσταση όπως είναι. Προσωπικά έχω κάνει επανειλημμένα συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα αυτό και δεν θεωρώ αναγκαίο να την επαναλάβω.