Τρίτη
23 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4965RSS FEED
Για τη Νόσο Πάρκινσον
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

 

 

  • Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ν.Ρ. προσβάλλει μόνον τις κινητικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος προκαλώντας τρόμο, δυσκαμψία, νωθρότητα κινήσεων.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η νόσος Parkinson προσβάλλει πολλά συστήματα προκαλώντας γνωστικές διαταραχές, διαταραχές της όσφρησης, διαταραχές ύπνου («ζωντανά» όνειρα), δυσκοιλιότητα, διαταραχές εφίδρωσης, διαταραχές libido, αίσθημα κόπωσης ειδικά στα άκρα, ψυχολογικές διαταραχές (άνοια, κατάθλιψη).

Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων της ν.Ρ. καθιστά δύσκολη τη διάγνωση της νόσου. Γι΄αυτό η γνώση και η αξιολόγηση των πολλών κλινικών εκδηλώσεων που προκαλεί η νόσος θα πρέπει να γίνουν κτήμα ασθενών και γιατρού.

 

  • Υπάρχει η άποψη ότι αν κάποιος ασθενής με νόσο Parkinson που εμφανίζεται σε «καλή κατάσταση» κλινικών εκδηλώσεων θα είναι πάντα έτσι κατά την εξέλιξη της νόσου του.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα συμπτώματα της ν.Ρ. εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις και πολλά από αυτά δεν είναι καν εμφανή.

Απόδειξη είναι ότι προϊόντος του χρόνου και την μακροχρόνια πορεία της νόσου αυξάνεται η δοσολογία των φαρμάκων.

Για τον λόγο αυτό συνιστάται όπως οι ασθενείς με ν.Ρ.  διατηρούν «καθημερινό ημερολόγιο» περιγραφής των συμπτωμάτων της, για καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της νόσου τους, γεγονός που αποβαίνει χρήσιμο και για την ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής και πορείας της νόσου.

 

  • Πολλές φορές πολλά συμπτώματα που εμφανίζονται σε ασθενή με ν.Ρ. αποδίδονται στη νόσο.

Δεν είναι σωστό αυτό. Σαν παράδειγμα η εμφάνιση πυρετού σε άτομο με ν.Ρ. δεν έχει σχέση με τη νόσο (πυρετός σημαίνει λοίμωξη), επίσης εμφάνιση πονοκέφαλου, ιλίγγων, απώλεια μυϊκού τόνου, πόνοι στο στήθος, ασφαλώς και δεν προκαλούνται από τη νόσο. Όπως και ξαφνική δύσπνοια, διαταραχές λόγου, πρέπει να εξετάζονται για να βρεθούν τα αίτια που προκαλούν τα συμπτώματά τους.

 

  • Υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι η ν.Ρ. χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες εξάρσεις χωρίς αίτιο.

Μεγάλο λάθος. Τα συμπτώματα βέβαια της νόσου μπορεί να επηρεάζεται η πορεία όμως της ν.Ρ. είναι πολύ αργή (περίπου 20 χρόνια).

Έτσι αν η ν.Ρ. εμφανίζει συμπτώματα τα οποία την επιδεινώνουν, πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια που τα προκαλούν. Παράδειγμα : αφυδάτωση, αλλαγή φαρμάκων, λοιμώξεις, πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις, stress, αϋπνία.

Σημείωση : Πολύ συχνά οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος πυροδοτούν τις εκδηλώσεις της ν.Ρ. Επίσης, ορισμένα φάρμακα όπως αντιψυχωσικά Βαλπροϊκό οξύ, Λίθιο, φάρμακα κατά ναυτίας, αντιϊσταμινικά επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ν.Ρ.

Επαφή με τον νευρολόγο γιατρό σας για χρήση εναλλακτικής θεραπείας.

 

  • Υπάρχει η άποψη ότι η Levodopa καθίσταται ανενεργής μετά θεραπεία διάρκειας 5 ετών και μάλιστα υπάρχει η «φοβία της Levodopa» από ασθενείς και γιατρούς ακόμα (φοβούνται να αυξήσουν την δοσολογία του φαρμάκου!!!).

Το παραπάνω είναι απόλυτα λανθασμένο. Το φάρμακο δρα για δεκαετίες ειδικά στα κινητικά προβλήματα ατόμων με ν.Ρ. βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής τους.

Επίσης η L-Dopa πρέπει να λαμβάνεται πάντα της προκαθορισμένη ώρα και ημέρα για τα δράσει αποτελεσματικά.

Επίσης, αν υπάρχει αλλαγή χρώματος του φαρμάκου από την φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής πρέπει να ελέγχεται από το άτομο με ν.Ρ. (π.χ. η Carbidopa/L-dopa έχει πάντα κίτρινο χρώμα.

Γενικό Συμπέρασμα : H νόσος Parkinson εμφανίζει διαφορές κλινικών συμπτωμάτων από άτομο σε άτομο. Ουδείς (ακόμα και το ειδικός γιατρός) δεν μπορεί να προσδιορίσει την πορεία της νόσου που είναι μακροχρόνια.

Για τον λόγο αυτό το κάθε άτομο με ν.Ρ. πρέπει να οργανώσει τη ζωή του με προγράμματα άσκησης, διατροφής, ψυχολογικής υποστήριξης αν χρειαστεί ώστε να βελτιώσει την κινητική αλλά για ψυχολογική ζωή του, ώστε να διάγει ένα χωρίς πρόβλημα περιβάλλον και οργάνωση της καθημερινότητά του.