Τρίτη
14 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4985RSS FEED
«ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»Στους... ήρωες του 2011 ο Γ. Παπανδρέου
Στους πολιτικούς ήρωες της χρονιάς που
φεύγει κατέταξε η Telegraph τον Γ. Παπανδρέου...
Μία εξαιρετικά θετική μνεία αποκόμισε ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος παπανδρέου, με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, στην επετειακή της έκδοση  για το 2011, να τον αναγνωρίζει ως έναν από τους «ήρωες» της πολιτικής για τη χρονιά που φεύγει...  

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα της Telegraph, ο Παπανδρέου, με την ρηξικέλευθη πρότασή του για Δημοψήφισμα – το οποίο θα καθόριζε την πολιτική που θα ακολουθούσε η χώρα για τα επόμενα χρόνια – έδωσε «μία σημαντική ώθηση στην Δημοκρατία», παρότι τελικώς η πρόταση ανεκλήθη, υπό τις αφόρητες πιέσεις των Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

«Ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας έχασε τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης χρέους που μαστίζει τη χώρα του, όχι όμως προτού δώσει μία καθοριστική ώθηση στη Δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.  

Παράλληλα, στο σχετικό άρθρο σημειώνεται ότι «μπορεί το Δημοψήφισμα να μην έγινε ποτέ, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την παραίτησή του και τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ωστόσο η πολιτική τοποθέτηση  παραμένει»(…).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με την πρότασή του για το ελληνικό Δημοψήφισμα, ο Παπανδρέου «παρέμεινε ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες, που ρίσκαραν, αφήνοντας τους πολίτες της χώρας τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους».

Εντύπωση, εξάλλου, προκαλεί ότι οι Βρετανοί συνάδελφοι χαρακτηρίζουν το Δημοψήφισμα που προτάθηκε στην Ελλάδα ως «θρυλικό»…

Βεβαίως, είναι αλήθεια πως η πρόταση του παραιτηθέντος Γ.Α. Παπανδρέου ξάφνιασε σχεδόν τους πάντες, ενώ – το κυριότερο, ίσως – οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην πλήρη απώλεια της αξιοπιστίας της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, με σημαντική μερίδα του ξένου Τύπου, τις ηλεκτρισμένες εκείνες ώρες, να χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργού «παράλογο», «απολύτως απρόβλεπτο» ή ακόμη και «ακαταλόγιστο»(!).

Παράλληλα, η ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος, προκάλεσε ένα… τσουνάμι αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα, ενώ συσπείρωσε άμεσα όλους εκείνους – κυρίως σε Γερμανία και Βρυξέλλες - που έμοιαζαν να αναζητούν απλώς την αφορμή για να στριμώξουν τη χώρα μας στη γωνία, και να στάξουν χολή εις βάρος της(…).

Ωστόσο, δεν έλειψαν μέσα στο γενικό παροξυσμό των ημερών, και οι φωνές οι οποίες επαίνεσαν την απόφαση Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για μία πολιτική «κίνηση-ματ», η οποία αφενός έδινε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, στερούσε από επιχειρήματα την εσωτερική αντιπολίτευση στην Ελλάδα – μείζονα και ελάσσονα – ενώ παράλληλα κατάφερε να εκτονώσει σημαντικό μέρος  της αυξημένης  δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, που άξαφνα είδε να υπολογίζεται και η δική του γνώμη.

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει το… εξίσου θρυλικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation, με κεντρικό τίτλο «ΧΑΟΣ», γραμμένο στα ελληνικά, καθώς και το δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, υπό τον γλαφυρό τίτλο «Αγριότητες», το οποίο αναφερόταν στην αντιμετώπιση που συνάντησε η ελληνική αποστολή στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να καλούνται να παραμείνουν επί δύο ώρες(…) σε ένα μικρό χολ, πριν γίνουν δεκτοί από το δίδυμο Μέρκελ-Σακοζί(...).  

Σε κάθε περίπτωση, οι ώρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος μέχρι και την παραίτηση Παπανδρέου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, αποτέλεσαν ένα γνήσιο πολιτικό θρίλερ – ίσως το σημαντικότερο που παρακολουθήσαμε όλοι μας από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα...