Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣΣτήριξη από Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας
06/05/2019

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα 


Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της ΕΕ βασίζονται σε σαφείς, δίκαιους και πραγματικά τηρούμενους κανόνες για τη διασυνοριακή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Ευρωπαϊκής Αρχή Εργασίας,

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, επιχειρούμε μια σύντομη αναφορά στο σχέδιο κανονισμού σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχή Εργασίας, για την έκδοση του οποίουτον περασμένο Φεβουάρι, υπήρξε προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ευρωπαικού Κοινοβοτλίου και Συμβουλίου, σύμφωνα με στοιχεια της ΕΕ..

Η νέα νομοθεσία που προωθείται, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας για τη βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας. Οι κύριες λειτουργίες του νέου φορέα θα είναι οι εξής:

· να διευκολύνει την πρόσβαση των εργαζομένων, των εργοδοτών και των εθνικών διοικήσεων σε πληροφορίες περί των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων σε περιπτώσεις διασυνοριακής κινητικότητας

· να υποβοηθά τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τη διασυνοριακή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ, διευκολύνοντας μεταξύ άλλων τη διενέργεια συνδυασμένων και κοινών επιθεωρήσεων

· να στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας

· να στηρίζει τις αρχές των κρατών μελών κατά την επίλυση διασυνοριακών διαφορών

Η χρησιμότητα

Για την ελευθερη κυκλοφορία των ερεγαζομένων, πρέπει να αντιμετωπιστουν τα εξής προβλήματα:

 

· ανεπαρκής υποστήριξη και καθοδήγηση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις σε διασυνοριακές καταστάσεις

· ανεπάρκεια των εθνικών αρχών όσον αφορά τον συντονισμό με αρχές εκτός των συνόρων

· ανεπαρκής μηχανισμός ή απουσία μηχανισμού για κοινές διασυνοριακές δραστηριότητες τήρησης των κανόνων

· απουσία μηχανισμού διασυνοριακής διαμεσολάβησης

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η αρχή αυτή δεν επιβάλλει νέες υποχρεώσεις στα κράτη μέλη, τους ιδιώτες ή τους εργοδότες αλλά ασχολείται κυρίως, με την υποστήριξη της διασυνοριακής κινητικότητας και τη δημιουργία νέων προοπτικών.

Μεταξύ άλλων συναφών πρωτοβουλιών είναι και η αναθεώρηση της οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων και των κανονισμών για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

·

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στις 13 Μαρτίου 2018, κατόπιν της διακήρυξης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων τον Νοέμβριο του 2017. Από νομικής άποψης, το Συμβούλιο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας θα συγκεντρώσει τα τεχνικά και επιχειρησιακά καθήκοντα διαφόρων φορέων της ΕΕ:

· Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμού (EURES)

· Τεχνική επιτροπή για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων

· Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την απόσπαση εργαζομένων και Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Οι φορείς αυτοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού έως ότου καταστεί πλήρως λειτουργική η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή και να βελτιωθούν αποτελέσματα και η αποτελεσματικότητά τους χάρη στην ενισχυμένη συνεργασία.

Τα περισσότερα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η συμμετοχή στη διαμεσολάβηση θα πρέπει να είναι προαιρετική.

Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε ένα βελτιωμένο συμβιβαστικό κείμενο, ιδίως όσον αφορά:

· τον ορισμό του πεδίου εφαρμογής, με την προσθήκη κλειστού καταλόγου των σχετικών ενωσιακών πράξεων

· τη διευκρίνιση ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας υποστηρίζει τα κράτη μέλη αλλά δεν τα ελέγχει

· τη διευκρίνιση σχετικά με το πώς γίνεται η διαμεσολάβηση σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ δύο κρατών μελών

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019, η Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία.