Σαββατοκύριακo
12-13  Σεπτεμβρίου 2026
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5837RSS FEED
Ποιος έφτιαξε την Κεντροδεξιά και πότε;
15/06/2020

Γράφει ο Πάνος Ν. Λύρας*

  1. Αν παραδεχτώ ότι είμαι αντιμοναρχικός, δημοτικιστής, θέλω να μην χωριστεί η Εκκλησία από το Κράτος και δεν απορρίπτω, έστω και με βαριά καρδιά, τη λύση που δόθηκε στο Μακεδονικό, σαν τι θα με χαρακτηρίζατε; για κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό; προφανώς δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία, χρειάζονται και άλλα δεδομένα. Παραδείγματος χάρη τι θέση παίρνω στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τις ιδιωτικές επενδύσεις, το φαινόμενο Ρουβίκωνα, Επίσης τι νομίζω για το πανεπιστημιακό άσυλο, έπρεπε ή δεν έπρεπε να καταργηθεί; κλπ κλπ.
  2. Δηλαδή για να καταλάβεις προς τα πού γέρνει πολιτικά κάποιος δεν είναι εύκολο να το κάνεις με μια ερώτηση και απάντηση. Πρέπει να εξετάσεις πώς βλέπει ένα σωρό πράγματα και μετά να ρισκάρεις να πεις ότι είναι κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός για να αναφέρω αυτές μόνο τις δύο παρατάξεις. Εν τούτοις μου φαίνεται ότι με ένα απλό διπλό ερώτημα μπορείς εύκολα να τον ψυχολογήσεις κάποιον και αν σου απαντήσει ειλικρινά τον κατατάσσεις αμέσως στη σωστή θέση.
  3. Το προαναφερθέν διπλό ερώτημα είναι : Συμφωνείς με το ιδιώνυμο αδίκημα που καθιέρωσε το 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το Νόμο 4929 για να εμποδίσει την εξάπλωση του Κομμουνισμού; επίσης συμφωνείς με την πρωτοβουλία του αρχηγού των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλή Σοφούλη να συνεργαστεί με τη δεξιά παράταξη του Κων/νου Τσαλδάρη και να αναλάβει την πρωθυπουργία το Σεπτέμβριο 1947 για να αντιμετωπιστεί νικηφόρα η κομμουνιστική ανταρσία, του εμφυλίου σπαραγμού 1946-1949; Νομίζω μόνο αυτό είναι το αλάνθαστο κριτήριο για να θεωρηθεί κάποιος Κεντροαριστερός ή Κεντροδεξιός. Δηλαδή αν θεωρείς ατύχημα που δεν δοκιμάσαμε έστω και μια φορά τη Λαϊκή Δημοκρατία των μπολσεβίκων στη χώρα μας, τότε πρέπει να είσαι Κεντροαριστερός.
  4. Τα γράφω τα παραπάνω για να θυμηθούμε ποιοι και πότε καθιέρωσαν την Κεντροδεξιά παράταξη στην Ελλάδα. Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1929 που έκανε τα εγκαίνια του θεσμού της Κεντροδεξιάς με το ιδιώνυμο και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης το 1947, αφού κεντρώος αυτός (φιλελεύθερος) ταυτίστηκε με τη Δεξιά και πολέμησε να μην φύγει η Ελλάδα από τη Δύση. Τότε πραγματικά, το 1947 ο Θεμιστοκλής Σοφούλης βρήκε το έδαφος πρόσφορο για δεύτερη φορά να εφαρμόσει τις αρχές της Κεντροδεξιάς παράταξης που είχε νομοθετήσει, όπως προείπαμε, το 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και οπωσδήποτε δεν είναι μυστικό, να πούμε ότι το έργο των δύο αείμνηστων προαναφερθέντων πολιτικών ανδρών το συνεχίζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τουλάχιστον θεωρητικά. Ευχόμαστε να το συνεχίσει και εφαρμοσμένα.
  5. Προσπαθώ να καταλάβω, πώς σκέφτονται μερικοί Κρητικοί όταν λένε ότι είναι φανατικοί οπαδοί του συμπατριώτη τους Ελευθερίου Βενιζέλου και συγχρόνως είναι και … Κεντροαριστεροί!

 

* Οικονομολόγος