Δευτέρα
23 Απριλίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2773RSS FEED
Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΟΣΥΝΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΛΟΥΛΑ
15/07/2017

Μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση εννέα ετών και έξι μηνών για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς τρέχουν σε βάρος του άλλα πέντε σοβαρά κατηγορητήρια.

Η υπόθεση διαφθοράς «Γρήγορο Πλύσιμο» (Lava-Jato) για την οποία καταδικάσθηκε ο Λούλα αφορά τις κατηγορίες ότι έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια) από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras και της κατασκευαστικής εταιρεία ΟΑS, για ν’ αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο, και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της.

Ειδικότερα, εκτός από την υπόθεση της κατοικίας στη Γκουαρούζα, τα κατηγορητήρια που βαρύνουν τον «Λούλα» είναι πέντε:

Ιούλιος 2016: Κατηγορείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της υπόθεσης Lava-Jato για την εξαγορά της σιωπής του πρώην διευθυντή της Petrobras, Νέστορ Σερβέρου.

Σεπτέμβριος 2016: Κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας ΟΑS, την ίδια υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε χθες σε περισσότερα από εννέα χρόνια φυλάκιση.

Οκτώβριος 2016: Ενάγεται για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Ιανός». Ο «Λούλα» ντα Σίλβα κατηγορείται ότι ευνόησε την εταιρεία Odebrecht στην Αγκόλα μέσω συμβάσεων που χρηματοδοτούνταν από την κρατική τράπεζα BNDES. Το κατηγορητήριο τον εγκαλεί για τα εγκλήματα της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της άσκησης εγκληματικής επιρροής και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Δεκέμβριος 2016: Αφορά το κατηγορητήριο στην υπόθεση«Ζηλωτές», για την οποία ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, άσκησης επιρροής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Επίμαχο σημείο σε αυτήν την υπόθεση αποτελεί η κατηγορία για ύπαρξη ενός υποτιθέμενου σχεδίου προκειμένου να επωφεληθεί η εταιρεία συμβούλων Marcondes e Mautoni.

Δεκέμβριος 2016: Ξανά στο πλαίσιο του Lava-Jato, κατηγορείται για παθητική δωροδοκία από την Odebrecht μέσω του πρώην υπουργού της κυβέρνησής του, Αντόνιο Παλόσι, και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τα εγκλήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης