Για «θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων» έκανε λόγο στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, την πρώτη, όπως είπε, συμφωνία που καθορίζει ΑΟΖ, ορίζει τις περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί η κάθε χώρα.
«Αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως και τα χερσαία» τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτό, όπως συμπλήρωσε, είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συμφωνία-«υπόδειγμα συνεννόησης» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που αντιμετωπίζει μια «εκκρεμότητα 40 ετών», συνιστά «διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου», αποτελεί «νομικό δεδομένο» για ολόκληρη την περιοχή.
«Με την Ιταλία πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά» τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε να υπάρξει «γόνιμη συνέχεια» και με άλλες γειτονικές χώρες.
Όπως επισήμανε, η ελληνο-ιταλική αυτή συμφωνία είναι αποτέλεσμα «συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς», που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εθνική αυτοπεποίθηση, γιατί πάντα έχει μαζί της το Διεθνές Δίκαιο. «Έχει και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους, έχει τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όπου και όπως πρέπει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, με ευχαριστίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους, που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα, και την επισήμανση πως «ό,τι δεν μπορεί να αλλάζει, παραλύει» άρχισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που επιφέρει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η πανδημία δημιούργησε μια παρακαταθήκη γνώσης, αλλά και γνωστικού αντικειμένου πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε για να δυναμώσουμε κι άλλο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε μιλάμε για τη συμπληρωματική επιμόρφωση μαθητών και φοιτητών, είτε για την ουσιαστική επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών».