Δευτέρα
5 Οκτωβρίου 2026
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5860RSS FEED
Οι κερδοσκόποι έβαλαν την Ελλάδα στο ευρώ
Γράφει ο
Ευθύμιος Χαροκόπος

Το 1993 το Ελληνικός χρέος ήταν στο 98% του ΑΕΠ μετά από μια δεκαετία ξέφρενης σπατάλης. Σε πολλούς ήταν προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα απέφευγε την πτώχευση δεδομένου ότι η δραχμή είχε ήδη αρχίσει να δέχεται πιέσεις.

Η πορεία του χρέους από το 1970 απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα. 

Η Ελλάδα έπρεπε να είχε πτωχεύσει από την δεκαετία του 1990 όταν είχε εθνικό νόμισμα και μετά να είχε εκτελέσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας με σκοπό την είσοδο στο ευρώ μετά 20 χρόνια.

Δηλαδή τώρα έπρεπε να μπει η Ελλάδα στο ευρώ αντί  κάποιοι να συζητούν αν θα βγει.

Όμως οι κερδοσκόποι είχαν άλλους σχεδιασμούς. Ποιοι ήταν ακριβώς αυτοί οι κερδοσκόποι; Σε γενικές γραμμές ήταν αυτοί που είχαν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα σε δραχμές που πλήρωναν και υψηλά επιτόκια. Αυτοί έβλεπαν ότι κινδύνευαν να χάσουν όλα τους τα λεφτά που είχαν βάλει σε ομόλογα χωρίς εγγύηση από διεθνείς οργανισμούς.

Έτσι, με χίλιους και δύο τρόπους πίεσαν να μπει η Ελλάδα στο ευρώ, ξέροντας ότι κάποτε θα πτωχεύσει μέσα στο ευρώ αλλά τότε οι υπόλοιπες χώρες θα εγγυούνταν το ομόλογα τους.

Και αντί η Ελλάδα να πτωχεύσει το 1998 όταν η δραχμή δεχόταν μεγάλες πιέσεις, η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε μια υποτίμηση 14% τον Μάρτιο και ταυτόχρονη είσοδος στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΕ με σκοπό την ένταξη στην ζώνη του ευρώ.

Το μεγάλο κόλπο δηλαδή για να σωθούν οι κερδοσκόποι σε Ελληνικά ομόλογα που δεν άξιζαν ουσιαστικά τίποτα.

Μετά, με λογιστικά κόλπα με ξένους κερδοσκοπικούς οίκους και όνειρα για Ολυμπιάδα, ο λαός αποπροσανατολίστηκε εντελώς και δεν έβλεπε την φάκα που του είχαν στήσει. Πίστευε κανείς που είχε τελειώσει το πρώτο έτος Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει μέσα στο ευρώ;

Μόνο ο παραπλανημένος λαός το πίστευε αυτό. Οι κερδοσκόποι ξέρανε τι κάνανε και θησαύρισαν στην πλάτη ενός ολόκληρου λαού που τώρα δεν ξέρει πως θα πληρώσει τους υπέρογκους φόρους των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Προδοσία; Δεν ξέρω, ξέρω όμως σίγουρα ότι υπήρξε πολιτική ανεπάρκεια και ίσως και βλακεία. Πως βάζεις μια χώρα στο ευρώ που μόνη της δεν μπορεί να σταθεί όρθια αφού το ευρώ είναι ένα δυσκολότερο περιβάλλον από αυτό ενός εθνικού νομίσματος;

Αλλεπάλληλα λάθη, ανεπαρκείς πολιτικοί, χαμηλή νοημοσύνη που σήμερα την πληρώνει με αίμα ένας ολόκληρος λαός που έχει χάσει το προσανατολισμό του από τις αλλεπάλληλες μανούβρες των πολιτικών τα τελευταία 30 χρόνια που ουσιαστικά εξυπηρέτησαν τους εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους.

Γιατί το να έχεις ομόλογα σε δραχμή που είναι σε τρομερή πίεση και ξαφνικά να βρεθείς με ομόλογα σε ευρώ είναι ένα θαύμα που μόνο πολιτικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Όπως για παράδειγμα η επανίδρυση του κράτους από την Νέα Δημοκρατία που αντί αυτού αύξησε το κράτος με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αργόμισθους με υψηλούς μισθούς και δανειζόταν για να τους πληρώσει και να παίρνει την ψήφο τους. Και όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, έστειλε το χρέος στα 105% του ΑΕΠ το 2007, επισφραγίζοντας την επερχόμενη πτώχευση πού άλλοι είχαν δρομολογήσει ήδη.

Προδοσία η βλακεία; Για το πρώτο δεν ξέρω αλλά για το δεύτερο είμαι σίγουρος.

Η απόλυτη έλλειψη πολιτικής νοημοσύνης τα τελευταία 30 χρόνια. Συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα αφού πολλοί από τους συμμετέχοντες στα τότε σχήματα που κατέστρεψαν αυτή την χώρα παίζουν πρωταρχικό ρόλο πίσω από τους μπροστάρηδες ηγέτες κομμάτων που ίσως έχουν τη ψευδαίσθηση ότι έχουν τον έλεγχο.

Μερική αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα harokopos.wordpress.com/2018/01/24/οι-κερδοσκοποι-εβαλαν-την-ελλαδα-στο-ε/