Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΧρήση ενοριακών κονδυλίων: Απλουστεύονται οι διαδικασίες
24/04/2018
 
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

 
Απλούστερους κανόνες για τη χρήση των διαφόρων ειδών ενωσιακών κονδυλίων  θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση,ανεξάρτητα από το αν η διαχείρισή τους γίνεται άμεσα από την Επιτροπή, έμμεσα από διάφορα όργανα και οργανισμούς ή από κοινού με εθνικές αρχές.
 
Τις σχετικές ρυθμίσεις προβλέπει το σχέδιο κανονισμού «Οmnibus», που παρουσίασε η Επιτρπή τον Σεπτέμβριο του 2016. Τον Νοέμβριο του 2017 διαχωρίστηκαν από τον βασικό κανονισμό 4 νομοθετικές πράξεις στο πεδίο της γεωργίας, για να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018. Τον Δεκέμβριο του 2017 επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία ως προς τα κύρια στοιχεία του κανονισμού «Οmnibus». Οι τελικές λεπτομέρειες και οι ημερομηνίες εφαρμογής των κανόνων συμφωνήθηκαν από το  Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις 27 Μαρτίου 2018,ενω τον Απρίλιο η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων ενέκρινε τη συμφωνία αυτή.
 
Τι προβλέπει ο υπό έκδοση κανονισμός
Ο υπό έκδοση, κανονισμός, μετάξύ άλλων, προβλέπει:
Τα αποτελέσματα μετράνε
Οι νέοι κανόνες θα διευρύνουν τη δυνατότητα να βασίζονται οι πληρωμές της ΕΕ στην επίτευξη αποτελεσμάτων ή σε προκαθορισμένη μέθοδο αντί στην παρακολούθηση κάθε δαπανώμενου ευρώ. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα στατιστικά ή ιστορικά δεδομένα, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των δαπανών κρίσεις εμπειρογνωμόνων.
Προκειμένου να επικεντρωθεί περισσότερο ο ενωσιακός προϋπολογισμός στα αποτελέσματα, έχει ενισχυθεί η μέτρηση των επιδόσεων των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Οι μικροί οργανισμοί θα ωφεληθούν επίσης από το γεγονός ότι η εθελοντική εργασία θα αναγνωρίζεται ως μέρος της συνεισφοράς τους στην υποχρέωση συγχρηματοδότησης.
Για να αποφεύγονται οι πολλαπλοί έλεγχοι των ίδιων δραστηριοτήτων και φορέων, η Επιτροπή θα μπορεί να στηρίζεται περισσότερο σε ελέγχους και αξιολογήσεις που διενεργούν οι διεθνείς εταίροι και τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης σαφές ότι η Επιτροπή δεν θα μπορεί να ζητά τις ίδιες πληροφορίες δύο φορές.
Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν περαιτέρω τη γραφειοκρατία και θα επιτρέψουν στους δικαιούχους (π.χ. ΜΚΟ) που λαμβάνουν χρήματα από διαφόρους χορηγούς να επικεντρωθούν σε αυτό καθαυτό το έργο τους.
Η μέθοδος «συνδυασμού»
Διευκολύνεται η εφαρμογή προγραμμάτων και μέσων για τη χρηματοδότηση έργων, με την εφαρμογή μίας ενιαίας δέσμης κανόνων, όπου είναι δυνατόν.
Με τη λεγόμενη μέθοδο του «συνδυασμού», θα είναι ευκολότερο να συνδυάζεται η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με χρηματοδοτικά μέσα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Θα είναι επίσης δυνατός ο συνδυασμός επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών μέσων στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», προκειμένου να χρηματοδοτούνται έργα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
Θα ενθαρρυνθεί έτσι η χρήση ενός ποικίλου μείγματος συνεισφορών από εθνικούς προϋπολογισμούς και ιδιώτες επενδυτές, με στόχο τη βέλτιστη χρήση των ενωσιακών πόρων.
Ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ αναδιαρθρώνονται, για να γίνουν πιο ευσύνοπτοι και ευανάγνωστοι.
Ο δημοσιονομικός κανονισμός και οι σημαντικότερες διατάξεις των «κανόνων εφαρμογής» του έχουν συγχωνευτεί σε ένα «ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων». Δίνεται επίσης έμφαση στις ομοιότητες μεταξύ των διαφόρων διαχειριστικών μεθόδων και ειδών εκτέλεσης του προϋπολογισμού με τη συγκέντρωση των αντίστοιχων κανόνων σε ειδικά κεφάλαια, αντί να είναι διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία, όπως συνέβαινε με τον υφιστάμενο δημοσιονομικό κανονισμό.
Χρήση κονδυλίων για ένταξη μεταναστών
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα γίνει ευκολότερη η χρήση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Επιπλέον, ενισχύεται η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και των εικονικών εταιρειών.
Blog:marina anastas.kourbela