Σαββατοκύριακo
27-28  Φεβρουαρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3814RSS FEED
Σε κίνδυνο ο τουρισμός
27/04/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Η ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν έχει προηγούμενο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα, που πλέον απειλεί την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας.

Πλέον, οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» (βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά, κρίνοντάς την από τα αποτελέσματα στην οικονομία), όλα δείχνουν ότι οδηγούμεθα σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Όλοι καταλαβαίνουν πως πολύ εύκολα γκρεμίζεις – μέσα σε μια στιγμή – αλλά με πολύ κόπο και πόνο χτίζεις.

Ως χώρα, ζεστό χρήμα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να περιμένουμε από πουθενά αλλού, εκτός από τον τουρισμό.

Η αβεβαιότητα, όμως, το γεγονός ότι ανεβαίνουν οι τόνοι, η διαρκής αναζήτηση «εξωτερικών εχθρών», πλήττει πια και τον τουρισμό μας.

Οι ξενοδόχοι ήδη ανακοίνωσαν πτώση κρατήσεων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μόλις ανακοίνωσε αλλαγή κλίματος στις τουριστικές κρατήσεις, με αποτέλεσμα ο στόχος των 25 εκ. αφίξεων και των 14 δις ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα.

Μάλιστα, όσον αφορά στη γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου κατά 26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Και αυτό, τη στιγμή που η ίδια αγορά (η γερμανική) παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, στη Βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.

«Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στη γενικευμένη αστάθεια, έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ.

Στην Κρήτη, το νησί με τις περισσότερες αφίξεις πανελλαδικά, οι κρατήσεις για τον μήνα Μάιο κινούνται με πτώση 10%.

Την ίδια ώρα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καλεί την κυβέρνηση να μπει «οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα, στις αλλεπάλληλες δηλώσεις για δημοψηφίσματα και στα σενάρια χρεοκοπίας και διπλού νομίσματος».

Όπως αναφέρουν, «η απραξία έχει 'στραγγίσει' την αγορά. Είναι αδιανόητο οι ίδιοι υπουργοί το πρωί να λένε άλλα και το βράδυ άλλα. Το μόνο που κατορθώνουν είναι να οδηγούν τους πολίτες αυτής της χώρας στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού».

Ακούει κανείς;