Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4966RSS FEED
ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥΠροπαγάνδα μέσω ΟΗΕ
26/09/2011
Δυο φίλοι... από τα παλιά: Ερντογάν και Γκρούεφσκι πάντα χέρι-χέρι
Το βήμα του ΟΗΕ χρησιμοποίησαν για άλλη μια φορά Σκόπια και Άγκυρα για τους δικούς τους προπαγανδιστικούς σκοπούς, με τις δύο χώρες να στρέφονται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Γκρούεφσκι και Έρογλου προχώρησαν σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

«Εμείς γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πώς θα ζήσουμε. Εμείς είμαστε Μακεδόνες, μιλούμε μακεδονικά και η χώρα μας ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στη θέση να αμφισβητείται το όνομα και η ταυτότητά μας από μια χώρα και, βεβαίως, εμείς οι ίδιοι δεν το ζητήσαμε αυτό», είπε, υποστηρίζοντας ότι η αντίθεση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας «καθίσταται δικό μας πρόβλημα και καταλήγει σε διένεξη, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η διένεξη αυτή είναι επιβεβλημένη «εξαιτίας της ανάγκης μιας χώρας, του γείτονά μας, να έχει μονοπώλιο σε δύο ονόματα, και, από την άλλη πλευρά, του στρατηγικού του προσανατολισμού να μην είμαστε αυτό που αισθανόμαστε».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε πως η χώρα του δεν έχει καμία αξίωση ή πρόθεση να μονοπωλήσει τον όρο Μακεδονία και έσπευσε να πει πως τάσσεται «υπέρ της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος με ειρηνικό τρόπο».

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε διακοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και… εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο κατοχικό καθεστώς, για «να ξεπεραστεί η κρίση» στο θέμα των «ενεργειακών αποθεμάτων» στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Έρογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατέθεσε στο γενικό γραμματέα «πρόταση», όπως την αποκάλεσε, να διακοπούν ταυτοχρόνως όλες οι σχετικές με τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εργασίες, μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση επιμονής της Ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες, να θεσπιστεί ad-hoc επιτροπή με αρμοδιότητες:

-την εξασφάλιση της συναίνεσης όλων των πλευρών σχετικά με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τρίτες χώρες και τις σχετικές άδειες.

-τη διαπραγμάτευση του ζητήματος του διαμοιρασμού του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου που θα βρεθεί γύρω από το νησί.

-την αξιοποίηση των εσόδων από αυτές τις δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση μιας συνολικής διευθέτησης, με ταυτόχρονη απαγόρευση χρήσης τους για εξοπλισμούς ή άλλους στρατιωτικούς σκοπούς και

-την εξασφάλιση ότι η αποδοχή αυτού του σχεδίου δεν θα επηρεάσει τη νομική ή πολιτική θέση κάθε πλευράς.

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ σ' αυτή την εισήγησή του, ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι «η αντίδραση ήταν θετική».

Ο κ. Έρογλου απέρριψε ως «πολιτικό τακτικισμό με στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς» τις δηλώσεις του προέδρου Δ. Χριστόφια περί αξιοποίησης των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

«Θα ήταν κάποιος ανόητος για να πιστέψει στην πρόταση του κ. Χριστόφια», είπε. «Αν ήταν ειλικρινής, τότε η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα δεχόταν να μεταθέσει τις έρευνες για μετά τον Οκτώβρη, έχοντας πρώτα καταλήξει σε μια συμφωνία επί του θέματος, κατά την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειώνεται πάντως ότι σε ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση του γ.γ. με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δεν γίνεται καμία αναφορά στη δήθεν «πρόταση» του κ. Έρογλου και απλά επισημαίνεται ότι «συζήτησαν επίσης την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή».

Στην αρχή της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου. Ο γ.γ. ενθάρρυνε τον κ. Έρογλου να συνεχίσει τις προσπάθειες για αύξηση των συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Ο γ.γ. επανέλαβε την προσδοκία του όπως όλες οι πλευρές προχωρήσουν προς τα εμπρός τη διαδικασία, στην εντατική αυτή φάση των συνομιλιών, μέχρι την προσεχή συνάντηση που θα έχει με τους δυο ηγέτες, στα τέλη Οκτωβρίου».

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, που «κάρφωσε» τον Έρογλου:
«Εάν ο Έρογλου θέλει λύση στο Κυπριακό, εγώ είμαι αστροναύτης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θεωρεί λανθασμένη τη στάση της Άγκυρας όσον αφορά στην εκ μέρους της Λευκωσίας έναρξη εξόρυξης φυσικού αερίου.

Ο Ταλάτ πιστεύει πως η Τουρκία έπρεπε να αποφύγει τις πολεμικές αναφορές, με δεδομένο ότι δεν σκοπεύει να κάνει πράξη τις απειλές της.

«Στο τέλος, η Τουρκία δεν είπε ξεκάθαρα ότι θα πάμε να χτυπήσουμε, θα διαλύσουμε την πλατφόρμα. Αλλά είπε λέξεις που θα μπορούσαν να σχολιαστούν ως τέτοιες (πολεμικές απειλές). Αυτό είναι σίγουρα λάθος. Εάν θα επετίθετο θα μπορούσε να το πει, αλλά εάν δεν το κάνεις, δεν το λες», σχολίασε.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι προχωρούν στις έρευνες για το φυσικό αέριο τώρα, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους.

Επί δικής του εποχής, ανέφερε, είχε υπογραφεί συμφωνία με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και της είχε δοθεί άδεια για έρευνες στην περιοχή.

«Αυτή τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γεωτρήσεις και εάν εσείς μια σοβαρή γεώτρηση δεν μπορείτε να κάνετε, δεν μπορείτε και να απαντήσετε σε αυτούς. Η πιο αποτελεσματική απάντηση ίσως να ήταν η λύση του Κυπριακού, το βήμα για την ειρήνη. Όχι να απειλείς, να προκαλείς. Δεν έχουμε τέτοια δύναμη», κατέληξε ο Ταλάτ, αποκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.