Τετάρτη
24 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4966RSS FEED
Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει ο Ακιντζί ;
Γράφει ο
Δρ. Άριστος Αριστοτέλους

Από την εκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Μουσταφά Ακιντζί καθόρισε ως στρατηγικούς στόχους την ομοσπονδιακή λύση  που θα συνενώσει το νησί, καθώς και απεξάρτηση Τουρκοκυπρίων από την τουρκική κηδεμονία,  προκαλώντας αντιδράσεις στην Τουρκία. Το ερώτημα είναι πώς,  υπό τις συνθήκες,  ο Ακιντζί θα προωθήσει την πολιτική αυτή και συγκεκριμένα ποια στρατηγική θα ακολουθήσει; 

Πέραν της προσωπικής του έφεσης για προώθηση των στόχων αυτών, που θα βελτιώσουν τη διαβίωση των Τουρκοκυπρίων και θα χαλαρώσουν τη λαβίδα της Τουρκίας επί της κοινότητας τους, δύο  άλλοι παράγοντες θα καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Ακιντζί.  Ο ένας παράγοντας αφορά  τα δεδομένα που επιβάλλει στον κάθε τουρκοκύπριο ηγέτη, ανεξαρτήτως προθέσεων στο Κυπριακό, η ντε-φάκτο κατάσταση στο νησί. 

Όπως και να αποκαλεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Ακιντζί όπως και οι προκάτοχοί του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ραούφ Ντενκτάς, έχει εκλεγεί από τους Τουρκοκυπρίους - παράνομα ή όχι -  ως « πρόεδρος» της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της  Βόρειας Κύπρου («TΔBK»).  Δεν αναμένεται λοιπόν ότι θα παραμερίσει αυτό το «στάτους»  που του προσδίδει η ντε-φάκτο  κατάσταση  που δημιουργήθηκε μετά το 1974 στο νησί και η μονομερής ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» το 1983, παρόλο που εκτός από την Τουρκία δεν την αναγνωρίζει κανείς. Ούτε επειδή είναι μετριοπαθής ή διακηρύττει ότι επιθυμεί επανένωση της  Κύπρου σημαίνει ότι θα συμπεριφέρεται ως λιγότερο «πρόεδρος» από τους προκατόχους του, ότι θα καταργήσει τα σύμβολα και τα όργανα λειτουργίας  του παράνομου καθεστώτος  και θα αυτοαναιρεθεί ως επικεφαλής  της «ΤΔΒΚ». 

Ο Ακιντζί θα συνεχίσει και αυτός να εμπεδώνει την οντότητα του καθεστώτος του, τις λειτουργίες και τους «θεσμούς»  του και ακόμη να προωθεί την αναγνώριση του. Αυτό το στρατηγικό περίγραμμα θα καθορίζει τη στάση και το ρόλο του στις συνομιλίες και γενικά στο Κυπριακό: Καλή πρόθεση μεν, απαιτητική δε και σθεναρή διαπραγμάτευση ως «ισότιμος εταίρος»  στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου. 

Η άλλη στρατηγική παράμετρος  που θα επηρεάζει σημαντικά το ρόλο του Ακιντζί είναι η ίδια η Τουρκία, η οποία ναι μεν αποτελεί ισχυρό μοχλό στήριξης του στο Κυπριακό αλλά  και αποφασιστικό στοιχείο ελέγχου  των κινήσεων του. Η παρουσία των 46.000 Τούρκων στρατιωτών διατηρεί τα κατεχόμενα εδάφη ως ενιαία και συμπαγή γεωγραφική οντότητα,  καθώς και το  ντε-φάκτο καθεστώς  που έχει δημιουργηθεί μετά την εισβολή του 1974. Στηρίζει επίσης και ενισχύει αποφασιστικά τη διαπραγματευτική θέση και τις απαιτήσεις του εκάστοτε  Τουρκοκύπριου ηγέτη στις συνομιλίες. Από την άλλη,  με την παρουσία της αυτή η Άγκυρα ασκεί σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο επί των κατεχομένων και επί των δραστηριοτήτων των Τουρκοκυπρίων. Ελέγχει τα σώματα ασφαλείας, τις τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια και το νερό, τις  αεροπορικές και εμπορικές δραστηριότητες και την κυκλοφορία  του χρήματος εκεί. Διαθέτει  $400 εκ. περίπου ετησίως  ως «οικονομική βοήθεια» για να  συντηρεί την κατάσταση αυτή,  η οποία ενεργεί συνάμα ως θηλιά στο λαιμό του κάθε Τουρκοκύπριου ηγέτη,  που η Άγκυρα μπορεί να σφίγγει ανάλογα με το βαθμό που οι τυχόν αποκλίνουσες απόψεις του θα πρέπει να εναρμονισθούν με  τις θέσεις και τα  συμφέροντα της.  

Μέσα από αυτό το περίγραμμα είχε να λειτουργήσει και ο Ντερβίς Έρογλου,  με τις ακραίες τοποθετήσεις του, τις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαζόταν να δείχνει δημόσια συμβιβαστική συμπεριφορά - όταν υποχρεωνόταν από την Άγκυρα -   για να μην εκτίθεται η επηρεάζεται η Τουρκία. Την ίδια ώρα όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσπαθούσε να περάσει πάγιες θέσεις του, που στόχευαν στη διαίρεση ή τη συνομοσπονδία. Μέσα από το ίδιο περίγραμμα ίσως να είναι υποχρεωμένος να διαμορφώσει και τη δική του στρατηγική ο Ακιντζί. Με τη διαφορά ότι οι θέσεις που αυτός τουλάχιστον θα προσπαθεί να περάσει στις διαπραγματεύσεις, ελπίζεται να συνεχίσουν να είναι η συνένωση και η σωστή ομοσπονδία, χωρίς ξένες επεμβάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση όλοι οι Κύπριοι θα επωμισθούν το κόστος της αποτυχίας και αυτού του γύρου των συνομιλιών.  

 

 

http://strategy-cy.com/ccss/index.php/el/anaysis-gr/item/276-pia-stratigiki-tha-akoloyuesei-o-akinci-watill-be-the-strategy-of-acinci?