Τρίτη
23 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4965RSS FEED
Στον πάτο η ελληνική οικονομίαΑυστηρά μέτρα και ρύθμιση καμία
24/05/2017

Τα νέα σκληρά μέτρα και η εφαρμογή τους αποτελούν την μοναδική βεβαιότητα για την ελληνική κοινωνία έπειτα από την αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα του χρέους.

Παράλληλα, την πεποίθηση ότι ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το ελληνικό ζήτημα και θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, εξέφρασε χθες Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Υπεραμυνόμενος των θέσεών του από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε το Ecofin, σημείωσε ότι οι προβλέψεις της ευρωζώνης για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ και αυτός είναι ο κύριος λόγος αδυναμίας επίτευξης ενός συμβιβασμού. Επέκρινε δε το ΔΝΤ ότι είχε κάνει στο παρελθόν πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και γι΄ αυτό είναι διστακτικό στο θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην έκβαση του χθεσινού Eurogroup, είπε πως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, με το ΔΝΤ να αποδεικνύεται δύσκολος συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις, αλλά και ένα κράτος-μέλος να αρνείται να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι ως το Eurogrop της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκφράζουν καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.

«Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», δηλώνουν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ωστόσο βεβαιώνουν ότι για να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους, εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι "ρεαλιστικές" και "αξιόπιστες".