Σαββατοκύριακo
20-21  Σεπτεμβρίου 2014
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 1462RSS FEED
Διαταραχές γεύσης - όσφρησης
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης
Οι διαταραχές της γεύσης, όσφρησης εμφανίζονται πολύ συχνά στις μεγάλες ηλικίες.

Και δεν συμβαίνει μόνον απώλεια της όσφρησης αλλά και αδυναμία διαχωρισμού των οσμών.

Το 75% των ηλικιωμένων ατόμων πάνω από την ηλικία των 80 ετών έχουν μείωση οσφρητικής ικανότητάς τους, που αρχίζει από την ΕΒΔΟΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ της ζωής τους.

Ποσοστό 62,5% ηλικιών 80 – 97 ετών εμφανίζουν πτώση οσφρητικής ικανότητας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ;

Οι οσφρητικές ίνες και οσφρητικοί υποδοχείς μειώνονται παράλληλα με την ηλικία. Οι παραπάνω διεργασίες εντάσσονται στην “φυσιολογική γήρανση” του Κ.Ν.Σ. Επιβεβαίωση αυτού είναι η νόσος Alzheimer και η προκλινική μορφή αυτής.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ

Πολλές φορές ένα θεωρούμενο ελάττωμα της γεύσης οφείλεται στην ελαττωμένη όσφρηση.

Κυριότερες διαταραχές της γεύσης εκτός από την παράλληλη απώλεια της όσφρησης που επηρεάζει άμεσα τη γεύση, είναι :

• λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως και
• κακώσεις κεφαλής
• χρήστες φαρμάκων
• “ιδιοπαθείς” περιπτώσεις.

Προβλήματα κατά την μάσηση των τροφών που συνοδεύονται από απώλεια οδόντων, ελαττωματική λειτουργία οδοντοστοιχιών, έχουν επίπτωση στην ελάττωση σιέλου και επομένως επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση.

Γενικά τα 2/3 των ατόμων που αναφέρουν μείωση όσφρησης αναφέρουν και απώλεια γεύσης.

Οι κάλυκες που φυσιολογικά καλύπτουν των κορυφή της γλώσσας → προσδιορίζουν την αίσθηση του ΓΛΥΚΟΥ.

Οι γευστικές κάλυκες που καλύπτουν τα πλάγια μέρη της κορυφής της γλώσσας προσδιορίζουν το ΑΛΜΥΡΟ.

Οι γευστικές κάλυκες που βρίσκονται στα πλάγια της γλώσσας εντοπίζουν το ΞΥΝΟ.

Στο πίσω μέρος της γλώσσας βρίσκονται οι κάλυκες που προσδιορίζουν το ΠΙΚΡΟ.

Οι παραπάνω κάλυκες υπάρχουν εκτός από τη γλώσσα, στο λάρυγγα, φάρυγγα, επιγλωττίδα, λαιμό.

Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εκτός από τις 4 κύριες γεύσεις υπάρχει και μία 5η που καλείται umani και αναφέρεται ξεχωριστά στις γεύσεις του κρέατος, ορισμένων τυριών, μανιταριών.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι η πιο “οξεία” από όλες τις αισθήσεις. Είναι 10.000 φορές περισσότερο ευαίσθητη από τη γεύση. Στην πραγματικότητα πάνω από το 90% εκείνων που αντιλαμβανόμαστε σαν “γεύση” είναι όσφρηση.

Η όσφρηση είναι και “απόλυτος προστάτης” του ανθρώπου, ο κόσμος είναι τελείως διαφορετικός χωρίς την αίσθηση της όσφρησης.
Έτσι τα άτομα που έχασαν την όσφρησή τους πρέπει να τοποθετήσουν “ανιχνευτές καπνού” – “ανιχνευτές” αερίων π.χ. γκαζιού σε διάφορα μέρη του σπιτιού που παρέχουν ηχητικά σήματα για να έχουν περισσότερη ασφάλεια στη διαβίωσή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στα “ευαίσθητα” τρόφιμα με σαφή ημερομηνία λήξεως, που δεν γίνεται αντιληπτή η αλλοίωση τους λόγω απώλειας όσφρησης.

Οι παραπάνω προφυλάξεις ισχύουν ειδικά για τον ηλικιωμένο, ανήμπορο κινητικά άτομο.

Οι γυναίκες έχουν “εντονότερη” αίσθηση γεύσης από τους άνδρες, η οποία οξύνεται κατά την διάρκεια της ωορρηξίας.

Η κοκαΐνη έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία νοσημάτων ρινός και όσφρησης. Ο Freud χρησιμοποίησε από το “μαγικό φάρμακο” όπως το ονομάζουν για να ανακουφιστεί από τα χρόνια ρινικά προβλήματά του.
Η κατάληξη βέβαια είναι τα προβλήματα αυτά χειροτέρεψαν.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όσφρησης.

Οι διαταραχές της όσφρησης που εκδηλώνονται σαν “υπεροσμία” ή “φαντοσμία” ή “φαντάσματα μυρωδιές” προκαλούν πολύ συχνά φαινόμενα ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.

Τα προβλήματα που προκαλούν τη μείωση όσφρησης και γεύσης είναι πολλαπλά. Έτσι προκαλούνται α) απώλεια βάρους που είναι απότομη της κακιάς θρέψης β) Μείωση των ανοσολογικών, αμυντικών δυνάμεων του συνόλου οργανισμού. γ) Κακή ανάρρωση – επιδείνωση από υπάρχοντα νοσήματα. Λέγεται ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν x2 ή x3 φορές προσθήκη αλατιού στη σούπα τους για να αντιληφθούν το αλμυρό.

ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ :
  •  x3 φορές πιο γλυκές
  •  x4 φορές πιο ξινές
  •  x7 φορές πιο πικρές
  •  x11 φορές πιο αλμυρές
για να ικανοποιήσουν τις αισθήσεις τους.


ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΣΦΡΗΣΗ και ΓΕΥΣΗ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ
 
  •  Alzheimer’s νόσος
  •  Παράλυση Bell’s
  •  Βλάβη στη χορδή τυμπάνου
  •  Επιληψία
  •  Τραύματα κεφαλής
  •  Σύνδρομο Korsa Koff
  •  Νεοπλασίες Κ.Ν.Σ.
ΤΡΟΦΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
 
  •  Νεοπλασίες διάχυτες
  •  Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  •  Παθήσεις ήπατος
  •  Ανεπάρκεια Νιασίνης και Βιτ. Β12
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
 
  •  Ανεπάρκεια φλοιού επινεφριδίων
  •  Συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων
  •  Ολική ανεπάρκεια υποφύσεως
  •  Σύνδρομο Cushing
  •  Σακχαρώδης Διαβήτης
  •  Υποθυρεοειδισμός
  •  Σύνδρομο Kallman Ψευδοϋπερπαραθυρεοειδισμός
  •  Σύνδρομο Turner
Τα φυσιολογικά άτομα με φυσιολογικές αισθήσεις αντιλαμβάνονται 10.000 διαφορετικές μυρωδιές.

Ο λαός λέει ότι η γεύση και όσφρηση είναι μία αίσθηση και ότι “το ΣΤΟΜΑ” ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ “η ΜΥΤΗ”  Η ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΟΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΓΕΥΣΗ;

Υπάρχουν άτομα που βρίσκουν τον καφέ πολύ πικρό, τα γλυκά πολύ γλυκά, το Μεξικάνικο φαγητό πολύ καυτερό, τα μπρόκολα άνοστα.

Τα άτομα αυτά θεωρούνται ότι διαθέτουν ΥΠΕΡΕΥΓΕΣΙΑ που είναι κληρονομικό χάρισμα. (βασικά διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό γευστικών καλύκων από τους συνηθισμένους ανθρώπους).

Οι γυναίκες εμφανίζουν σε περισσότερο ποσοστό αυτό το “χάρισμα” από τους άνδρες.

Τα άτομα που κατοικούν στη Νότιο Αμερική, Αφρική, Ασία, έχουν το χάρισμα της ΥΠΕΡΓΕΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ.
ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ.
 

ΤΟΠΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
 
  •  Αλλεργική ρινίτιδα, ατοπία, βρογχικό άσθμα.
  •  Ιγμορίτιδα – Πολυποδίαση.
  •  Παθήσεις που προκαλούν ξηροστομία (Σύνδρομο Sjőngren).
ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
 
  •  Οξείες ιογενείς ηπατίτιδες.
  •  Γρίπη και συναφή νοσήματα (influenza – like infections).