Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3163RSS FEED
ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Εκδήλωση για την Μακεδονία
18/03/2019

Σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία τεκμηριωμένα και πειστικά, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, για την ιστορία και τη γλώσσα της Μακεδονίας στη διαχρονία της, τρεις καθιερωμένοι επιστημονικοί φορείς, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά και ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ».

Το καίριο και ουσιαστικό αυτό θέμα, περισσότερο επίκαιρο από ποτέ μετά την πρόσφατη Συμφωνία, θα αναπτύξουν στις κεντρικές του διαστάσεις ειδικοί και αναγνωρισμένοι μελετητές της γλώσσας και της ιστορίας.

Το θέμα των επιγραφών της Μακεδονίας θα καλύψει ο ειδικός στο αντικείμενο Ακαδημαϊκός Μιλτιάδης Χατζόπουλος.

Η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου θα παρουσιάσει τις πηγές και τα χαρακτηριστικά της ελληνικότητας της Μακεδονικής Διαλέκτου. Ο Καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου θα φωτίσει την ιστορική πορεία του Μακεδονικού Ζητήματος από το 1878 έως το 1991.

Τέλος, ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος θα αναλύσει το κομβικής σημασίας θέμα των επιπτώσεων από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός» (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα).