Τρίτη
16 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4958RSS FEED
Εκκλησία και κυβερνώσα Αριστερά
Γράφει ο
Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η άρνηση των περισσοτέρων μελών της κυβερνήσεως Τσίπρα να ορκισθούν στην Αγία Τριάδα, όπως έχει καθιερωθεί από την ορκωμοσία του Ιωάννου Καποδίστρια και όπως γινόταν μέχρι τώρα. Δόθηκαν και θεολογικές ερμηνείες με αναφορά στη φράση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού: «Ἐγώ δέ λέγω ὑμῖν μή ὀμόσαι ὅλως». Θεωρώ ότι την ορθή ερμηνεία  έχει δώσει ο Άγιος Νεκτάριος, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του «Ορθόδοξος Ιερά Κατήχησις». Το σχετικό απόσπασμα μάς το θύμισε ο ιστότοπος www.romfea.gr στις 30.1.2015. Συγκεκριμένα ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός, διευκρινίζει ότι το μη ομόσαι όλως αναφέρεται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τους συνανθρώπους μας ώστε να μην χρειάζεται η επίκληση του Θεού. Όμως για την ορκωμοσία ενώπιον των Αρχών ο Κύριος δεν μίλησε αρνητικά. Ο Άγιος Νεκτάριος μάλιστα επισημαίνει ότι και  ο ίδιος ο Σωτήρ εξορκισθείς από τον Αρχιερέα να μαρτυρήσει εάν αυτός είναι ο Χριστός, δέχθηκε τον όρκο και ομολόγησε ότι αυτός είναι. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Ρωμαίους επικαλείται ως μάρτυρά του τον Θεό για την πιστότητα τω λόγων του.

Η ουσία βρίσκεται αλλού. Γιατί έγινε η πολιτική διαβεβαίωση και η άρνηση του χριστιανικού όρκου; Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται θεολογικές ερμηνείες που δόθηκαν εκατέρωθεν. Τον ενδιέφερε να δείξει πανηγυρικά ότι περιθωριοποιεί την Εκκλησία. Ορισμένοι τον θεωρούν ειλικρινή, διότι πάντα δήλωνε άθεος  Προσωπικά θα τον θεωρούσα ειλικρινή αν έμενε σταθερός σ’ αυτή τη στάση. Όταν όμως ανακαλύπτει το Άγιον Όρος και την τελετή των Θεοφανείων αποκλειστικά για προεκλογικούς λόγους, τότε δεν βλέπω καμία ειλικρίνεια. Πέρσυ και πρόπερσυ δεν εμφανίσθηκε στον Πειραιά για τον Αγιασμό των Υδάτων ούτε καν έστειλε τον τοπικό βουλευτή του Θ. Δρίτσα. Διότι τότε δεν ήταν προεκλογική περίοδος. Ως Χριστιανός Ορθόδοξος σέβομαι τον άθεο, όχι όμως τον ανειλικρινή.

Από την ημέρα της εκλογής του στο Πρωθυπουργικό αξίωμα οι συμβολισμοί του νέου Πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι σαφείς. Ως Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας όρισε τον Τάσο Κουράκη, ο οποίος το 2013 είχε προτείνει να διακοπεί η μισθοδοσία των κληρικών και να φορολογηθούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο υπερυπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Α. Μπαλτάς πριν καν αναλάβει εξέφρασε επιφύλαξη για την εγκύκλιο Λοβέρδου με την οποία εφαρμόζεται η δικαστική απόφαση για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες δεν υπάρχει στο Υπουργείο Εξωτερικών Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία. Σε μία περίοδο, κατά την οποία  στις πρώην κομμουνιστικές χώρες οι λαοί αναζητούν την Ορθόδοξη παράδοση και στη Μέση Ανατολή οι Χριστιανοί διώκονται απηνώς, η αριστερή διακυβέρνηση εγκαταλείπει την εκκλησιαστική διπλωματία. Κι όμως αυτός ο βραχίονας της διπλωματίας μας έφερε μέχρι τώρα θαυμαστά αποτελέσματα. Αρκεί να θυμίσω τη στάση του μακαριστού Πατριάρχου των Σέρβων Παύλου υπέρ της ελληνικής Μακεδονίας και τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με τη χώρα μας ο νυν Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι.

Δεν μπορώ να προβλέψω ποια θα είναι η συμπεριφορά της κυβερνώσης Αριστεράς έναντι της Εκκλησία μας και της Ορθόδοξης παράδοσης του λαού μας. Ούτε γνωρίζω πόσο μπορεί να εμποδίσει τυχόν αρνητικές διαθέσεις η συμμετοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην κυβέρνηση. Φοβούμαι ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και εταίρους μας κάποιοι λαϊκιστές μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να προτείνουν  μέτρα εις βάρος Ιδρυμάτων, Ναών και Μονών της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Άλλωστε υπάρχει το προηγούμενο. Το 1987 ο Ανδρέας Παπανδρέου υπό την πίεση των λαϊκιστών του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίθεση κατά της μοναστηριακής περιουσίας. Ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέλαβε το άχαρο έργο να υλοποιήσει τις αποφάσεις. Τιμώ τη μνήμη του, διότι κατά τα άλλα είχε ελληνοπρεπή στάση απέναντι στα εθνικά θέματα και την γλώσσα μας. Όμως πιεζόμενος άνωθεν οδήγησε την τότε κυβέρνηση σε δεινή ήττα. Επτά Ιερές Μονές προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) και δικαιώθηκαν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποχώρησε αναγκαστικά.

Υπενθυμίζω επίσης ότι το 2001 ο Κώστας Σημίτης για να αποδείξει ότι είναι «εκσυγχρονιστής» Πρωθυπουργός ανακίνησε το ζήτημα της διαγραφής του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι αυτή η κίνηση οδήγησε στην απώλεια 4 ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ , το οποίο τελικά έχασε τις εκλογές του 2004. Σημειώνω ότι, όταν προ τριών ετών η Αλβανία ζήτησε τη χρηματοδότηση της Ευρ. Ενώσεως για την απογραφή πληθυσμού, ο Επίτροπος κ. Φύλε δήλωσε ότι καλόν είναι να αναγράφεται προαιρετικώς και το θρήσκευμα!

Η Εκκλησία μας αγκαλιάζει όλους δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί και όλοι έχουμε δικαίωμα στη σωτηρία. Άλλο όμως είναι ο απλός αριστερός, τον οποίο σέβομαι απολύτως, και άλλο είναι η Αριστερά ως ιδεολογία, για την οποία  τρέφω πολλές επιφυλάξεις. Εύχομαι η κυβερνώσα Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα να μην επιμείνει στις μαρξιστικές-λενινιστικές ιδεοληψίες της και να σεβασθεί την Ορθόδοξη κληρονομιά και την Ιστορία του Έθνους μας. Αν επιχειρήσουν να μετατρέψουν την Εκκλησία σε μία αποδυναμωμένη φιλανθρωπική ΜΚΟ, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Απαιτείται σύνεση και ψυχική ενότητα.