Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4966RSS FEED
Σόιμπλε: Δεν αποκλείει «επιπλέον μέτρα» το 2018Κόβεται η προσωρινή... ευεξία μετά το Eurogroup
27/05/2016

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε λόγο για μία συμφωνία επικερδή για όλες τις πλευρές στο τελευταίο Eurogroup.

Ωστόσο, στον αντίποδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα.

Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει διαμάχη» του Βερολίνου με το Ταμείο.

Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, προσέθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη ούτε για το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο Μοσκοβισί σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα επιπλέον προαπαιτούμενα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νέο μνημόνιο και εξαίρει την στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαπραγμάτευση.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι, όπως λέει, «υπάρχει ισχυρή θέληση μεταξύ των κρατών-μελών και τώρα είναι σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από τα στελέχη του ΔΝΤ στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και στο υπόλοιπο ελληνικό πακέτο».

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, «ειλικρινά άλλαξε τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά και την συμπεριφορά του ΔΝΤ», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι περίπου οκτώ-εννέα ώρες από τις έντεκα που διήρκεσε η συνεδρίαση, αναλώθηκαν στην προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ για την συμφωνία.

Ερωτώμενος αν η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), η οποία θα συνταχθεί από το ΔΝΤ, θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν στις προβλέψεις των στόχων για την Ελλάδα, ο επίτροπος εξηγεί ότι η DSA «θα είναι δική τους (ενν. του ΔΝΤ) αλλά θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με μας».

«Θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε όλα τα κενά ώστε να βρούμε κοινή γραμμή», συνεχίζει, μια υπόθεση που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη, διότι πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δημοσίως ασκήσει κριτική στο ΔΝΤ για υπερβολική απαισιοδοξία στις προβλέψεις του.

Ερωτηθείς οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δέχθηκαν πίεση προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια προσωρινή λύση μέχρι το φθινόπωρο, όταν θα γίνει και πάλι συζήτηση για το ελληνικό χρέος, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι το τέλος της ιστορίας» και προσθέτει: «Είμαι αισιόδοξος από την εμπειρία μου ότι δεν έχουμε εναλλακτική από το να μείνουμε ενωμένοι και να κινηθούμε προς μια προοδευτική λύση για την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κι άλλα Eurogroup, είμαι βέβαιος ότι θα περάσουμε και μερικές ακόμη νύχτες στο Συμβούλιο για αυτό το θέμα, αλλά νομίζω επίσης και ότι η απόφαση του Eurogroup άλλαξε τα δεδομένα».