Τρίτη
23 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4965RSS FEED
ΣΕ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗΣόιμπλε: Ανταγωνιστικές οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα
28/03/2015

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη προχωρά στη σωστή κατεύθυνση εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι χώρες σε πρόγραμμα όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ελλάδα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές.

Μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε επίσης ότι το γερμανικό πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα για την ευρωζώνη.

«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια επιτυχίας. Χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τα διαρθρωτικά τους ελλείμματα. Οι χώρες σε πρόγραμμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, επίσης η Ελλάδα, έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές» δήλωσε.

Επισήμανε ότι, «αν κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν τη δουλειά τους, η ανάπτυξη και η πρόοδος στις βιομηχανικές χώρες θα είναι ικανοποιητική - ίσως χαμηλότερη από ότι στο παρελθόν, για λόγους δημοκρατίας, αλλά θα είναι βιώσιμη η ανάπτυξη χωρίς συχνές κρίσεις».

Υπογράμμισε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν είναι υπερβολικά κι ότι οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς «η επεκτατική νομισματική πολιτική δεν αποτελεί τη λύση αλλά μια εκ των αιτιών της κρίσης χρέους τα τελευταία χρόνια».

«Κατά τη γνώμη μου η επεκτατική νομισματική πολιτική και η υψηλή μόχλευση δεν είναι η λύση αλλά η κύρια αιτία των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χο γερμανός υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γερμανικό πλεόνασμα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι χωρίς αυτό η ευρωζώνη θα είχε έλλειμμα.

«Ποτέ δεν δέχθηκα ότι το γερμανικό πλεόνασμα συνιστά πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Κάνουμε ότι μπορούμε. Η ανάπτυξή μας οδηγείται από την εσωτερική ζήτηση, από την κατανάλωση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότυπο διεθνούς διακυβέρνησης. «Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, χρειαζόμαστε διεθνή διακυβέρνηση και η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες της, είναι ως τώρα το σημαντικότερο πρότυπο», τόνισε.