Τετάρτη
22 Μαΐου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3167RSS FEED
ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣΡέγκλινγκ: Μόνο μεταρρυθμίσεις
13/06/2018

Ο μόνος τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι η συνεχής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι, εφόσον η Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στα δημοσιονομικά, ωστόσο προειδοποίησε πως η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη. Όπως είπε, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απαιτεί πλήρη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά -λόγω παραγόντων εκτός του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης- επηρέασε δυσμενώς τα ελληνικά spreads. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι μια συνεχής δέσμευση για μεταρρύθμιση, χωρίς την οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υπογράμμισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εφόσον είναι αναγκαίο και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Δήλωσε, δε, πεπεισμένος πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.