Σαββατοκύριακo
8-9  Αύγουστος 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3611RSS FEED
1-7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ«Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού»
30/07/2020

Η εβδομάδα 1-7 Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού», φόρος τιμής στη Διακήρυξη Innocenti της 1ης Αυγούστου 1990 στη Φλωρεντία, όπου εκπρόσωποι Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων οργανώσεων δεσμεύτηκαν για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού (σχετικός σύνδεσμος με το κείμενο της Διακήρυξης:

Η «Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA)» είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ιδιωτών και οργανισμών για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Ετησίως, η WABA συντονίζει και οργανώνει την «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού», ενώ από το 2016 η σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει εναρμονιστεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη «Εβδομάδα Θηλασμού» για την Κύπρο είναι η περίοδος 1-7 Οκτωβρίου και για την Ελλάδα είναι η περίοδος 1-7 Νοεμβρίου.

 

Η φετινή «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού» εστιάζει αφενός στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στην κλιματική αλλαγή και αφετέρου στην επιτακτική ανάγκη για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού για την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του. Πρέπει να τονιστεί ότι το μητρικό γάλα είναι μία φυσική, ανανεώσιμη τροφή, η οποία είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, παράγεται και παρέχεται χωρίς να προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον και χωρίς να χρειάζεται συσκευασία ή να προκαλεί απόβλητα. Επιπλέον, η παραγωγή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και η κατανάλωσή  τους προκαλούν εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία επιταχύνουν το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου.