Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
Τα περί μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Γράφει ο
Βασίλης Φουντάς
Εντέλει στην Ελλάδα δεν έχει σημασία άν το δίκαιο είναι με το μέρος σου αλλά το πόσο καλά «συνδικαλισμένος» (άν υπάρχει τέτοια λέξη) είσαι.

Σε κάθε νόμο που πηγαίνει για ψήφιση θα υπάρχουν οι αντιδράσεις με κινητοποιήσεις και απεργίες της κάθε συντεχνίας που θίγεται και φυσικά αυτός που πάντα  υποφέρει δεν είναι άλλος απο τον απλό πολίτη.

Δηλαδή  ότι και να γίνει εμείς οι φορολογούμενοι, (αυτοί που πληρώνουμε όλους αυτούς),ήτε με τους φόρους μας ήτε με τα καλά μας -τα λιγοστά- τα λεφτά (δηλαδή οι πελάτες τους) θα είμαστε πάντα αυτοί που πρέπει να υποφέρουμε και μάλιστα όπως στην προκειμένη περίπτωση των φαρμακοποιών, ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Μιλάμε τόσες μέρες για τους φαρμακοποιούς, οι καημένοι θα χάσουν τις δουλειές τους  και τα  φάρμακα θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και (όπως είπε χθές συνδικαλιστής φαρμακοποιός) στα παιχνιδάδικα......

Όλες αυτές τις μέρες  οι έγκριτοι δημοσιογράφοι μας επικοινωνούν με τους προέδρους, γραμματείς (και Φαρισαίους) των φαρμακευτικών οργανώσεων,συλλόγων,συνδέσμων κλπ.

Αυτοί οι κύριοι είναι  οι μόνοι που ακούγονται (απο τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες)

ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ, (ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;  που να τους καλέσουν  οι έγκριτοι και αντικειμενικοί  μας  δημοσιογράφοι για να μάθουμε το ποιός λέει την αλήθεια;

Είμαστε  λοιπόν καταδικασμένοι  να πιστέψουμε ότι λέει η κάθε συντεχνία (που φυσικά η πρώτη της μέριμνα είναι το δικό τους οικονομικό  συμφέρον)   να ακούμε συνεχώς -και μονόπλευρα-τα περί των ‘’κακών’’ που θα μας εύρουν άν περάσει το νομοσχέδιο περι  μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε αν βάλουν τα Panadol και τα Depon μαζί με τα φασολάκια και τις χαρτοπετσέτες.

Λές και τα φαρμακεία πωλούν ΜΟΝΟ φάρμακα! Έχουμε όλοι συναντήσει φαρμακεία που τα μη φαρμακευτικά  προιόντα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος πχ. καλλυντικά, αρώματα μέχρι παντόφλες.

Διότι είναι επικίνδυνο, λένε οι φαρμακοποιοί, να παίρνεις  παρακεταμόλη (Depon, Panadol κλπ.)  χωρίς την συμβουλή του φαρμακοποιού.

‘’Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) έχει σοβαρές ως θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία του λήπτη (π.χ. ηπατοτοξικότητα), αν λαμβάνεται χωρίς φαρμακευτική συμβουλή. Ενοχοποιείται από τον Π.Ο.Υ. ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση. Παρόλα αυτά, χορηγείται ως ΜΗΣΥΦΑ’’  Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών δια στόματος  του προέδρου του Κ.Λουράντου.

Συνεχίζει μάλιστα...

 «η απελευθέρωσητων ρυθμίσεων που αφορούν τα φαρμακεία δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα, ίσα-ίσα, μπορεί να χειροτερεύσει την ισότητα των πολιτών ως προς τη φαρμακευτική περίθαλψη».

 «Αντίθετα, σε χώρες με κανόνες στη λειτουργία των φαρμακείων παρατηρήθηκε έμφαση στη χορήγηση ΜΗΣΥΦΑ με επιστημονικά και μόνον κριτήρια.Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία, ένας στους τρεις ασθενείς που ζητούν από τα φαρμακεία ΜΗΣΥΦΑ φεύγουν χωρίς να τα προμηθευτούν, καθώς ο φαρμακοποιός έκρινε ότι δεν τα είχαν ανάγκη»!!!!!!

Στις εκαντοντάδες, να μην πω, στις χιλιάδες φορές που αγοράσατε από το φαρμακείο τα Depon , Panadol  ή άλλα παρόμοια αναλγητικά, πείτε μου σας παρακαλώ  πόσες φορές  ο φαρμακοποιός σας  σάς έκανε ερωτήσεις  πριν να σας το  δώσει;

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ....ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΠΑΝΙΑ!

Γιατί τώρα ξαφνικά το αναλγητικό αυτό είναι «επικίνδυνο» αν σας το δώσουν χωρίς συμβουλή φαρμακοποιού;

Άρα όλα αυτές  όλες αυτές τις δεκαετίες  που μας τα έδιναν  χωρίς καμμία ερώτηση οι φαρμακοποιοί δεν υπήρχε το πρόβλημα και δημιουργήθηκε μόλις είναι να το βάλουν στα ράφια των σουπερ μάρκετ.

Λέει ο κύριος Πρόεδρος (λίγο πιό πάνω)  κάτι για «η απελευθέρωσητων ρυθμίσεων που αφορούν τα φαρμακεία δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα, ίσα-ίσα, μπορεί να χειροτερεύσει την ισότητα των πολιτών ως προς τη φαρμακευτική περίθαλψη».

Δηλαδή κινδυνεύει  η ισότητά μας αν μπορώ να βρω γρήγορα και εύκολα, ένα Σάββατο πρωί, ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλό μου απο το μαγαζί που είναι απέναντι απο το σπίτι μου (αντι να τριγυρίζω με το αυτοκίνητο τις γειτονιές για να βρώ ΔΙΗΜΕΡΕΥΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ).

Θα κινδυνεύσει η ισότητά μου άν μπορώ να βρω  στο ίδιο μαγαζί απεναντι απο το σπίτι μου την κόλλα για την μασέλα της πεθεράς μου ή τις βιταμίνες μου. Έχοντας μάλιστα  την ευκαιρία να τ’αγοράσω πιθανώς φθηνότερα, μιάς και θα έχει σπάσει το μονοπώλιο (καρτέλ) των φαρμακείων....

Πιστεύω λοιπόν ότι όλα αυτά περί επικινδυνότητας ή την χειροτέρευση της ισότητάς μας, είναι οι δικαιολογίες για να συνεχίσουν οι φαρμακοποιοί (μέσω των εύγλωτων συνδικαλιστών τους) να διατηρούν το μονοπωλιακό καθεστώς που τουςέδωσε (δεν ξέρω γιατί) το ελληνικό κράτος.

Τα κέρδη τους είναι τεράστια για τα αφήσουν αμαχητί.

Ας μη γελιόμαστε, σας θυμίζω:  Tι λεμε όταν  ένα κατάστημα  έχει ακριβές τιμές;

ΠΩ –ΠΩ  ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ... ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ!