Δευτέρα
23 Απριλίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2773RSS FEED
ΣΤΑ ΒΕΛΕΡΕΦΟΝΤΕΙΑ 2017ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ... ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ
15/07/2017
Διεξήχθησαν με επιτυχία αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής θάλασσας στα Βελερεφόντεια 2017, με τη συμμετοχή του κοινού, συλλόγων και σχολών ναυαγοσωστικής. 

O Πρόεδρος του Α.Π.Σ. Τελμησσός, Βλάσης Καραβασίλης, σε συνεργασία με τονΣτάθη Αβραμίδη, διοργανώνουν τη φιλική διεξαγωγή των αγωνισμάτων «Σημαίες» και «Διάσωση με Σωσίβιο» στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαζικού λαϊκού αθλητισμού «Βελερεφόντεια 2017». Παράλληλα, η εικαστικός Δήμητρα Λαμπρέτσα κατασκεύασε ένα γλυπτό αθλοσώστη στην άμμο. Συμμετείχαν 40 αθλοσώστες και ναυαγοσώστες των ΝΟΕΛ-ΠΑΣΧΝΑ (14), ΕΝΑΚ-Κέκροπας (17), Νηρέα Πατρών (3) και μεμονωμένοι μη αθλητές (6). Είναι η πρώτη φορά που μια αθλητική εκδήλωση του δρομικού λαϊκού κινήματος φιλοξενεί αγώνισμα αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει την δυναμική που έχει αναπτυχθεί και το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός φορέων εμπιστεύεται και δοκιμάζει να αποκτήσει αυτή την συναρπαστική νέα εμπειρία. 

"ΣΗΜΑΙΕΣ"
 
Δέκα αθλοσώστες παρατάχθηκαν στο σημείο εκκίνησης προκειμένου να αγωνιστούν στο πολύ δημοφιλές αγώνισμα "Σημαίες" (Beach Flags). Διανύοντας μικρή απόσταση, διεκδικούσαν να πιάσουν ένα αντικείμενο (σημαιάκι). Πραγματοποιήθηκαν πολλές εκκινήσεις για την ανάδειξη των νικητών. Οι κούρσες πραγματοποιήθηκαν με πολύ χιούμορ και ενθουσιασμό από όλους, μικρούς και μεγάλους."ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΕ ΣΩΣΙΒΙΟ"

 
Ομάδες τεσσάρων αθλοσωστών αγωνίστηκαν στην διάσωση στο νερό. Ο πρώτος αθλητής κολυμπούσε ως θύμα μέχρι τη σημαδούρα του. Ο δεύτερος αθλητής έμπαινε στο νερό με βατραχοπέδιλα και σωσίβιο για να τον σώσει. Στην άμμο τους περίμεναν άλλοι δύο, για να σύρουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού το θύμα. 
 
 


 
ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

 
Η ευαίσθητη και ταλαντούχα εικαστικός Δήμητρα Λαμπρέτσα, με τη βοήθεια εθελοντών και αθλοσωστών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, μεταμόρφωσε την άμμο και το θαλασσινό νερό σε μορφή αθλοσώστη. Με πολύ μεράκι, απεικόνισε την φιγούρα του αθλοσώστη που τρέχει προκειμένου να πιάσει το σημαιάκι. Με αυτό τον τρόπο, συνέβαλλε ώστε να παντρευτεί η τέχνη, με τον αθλητισμό και την διάσωση στο νερό σε αυτή την εκδήλωση. Στο τέλος, όλοι οι αθλητές και θεατές φωτογραφήθηκαν μαζί της μπροστά στο γλυπτό.
 
 


ΑΠΟΝΟΜΕΣ
 
Tο «Κύπελλο Συνεισφοράς Ομάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής» απονεμήθηκε στην ομάδα της ΠΑΣΧΝΑ που αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΕΟΥΔΑ με τα χρώματα του ΝΟΕΛ. O ΝΟΕΛ ιδρύθηκε από την Βάνια Βήχου και από την ημέρα που εντάχθηκε στην οικογένεια της ΕΟΥΔΑ, έχει αδιάλειπτη και δυναμική παρουσία σε όλες τις διοργανώσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής που διεξάγονται στην Ελλάδα. Τα μέλη της έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην προώθηση του αθλήματος ως αρθρογράφοι στο περιοδικό μας, αθλητές, κριτές και εθελοντές στις διοργανώσεις μας. Ελπίζουμε ότι η ομάδα θα συνεχίσει με ακόμα πιο έντονο ρυθμό να αποτελεί καταλύτη για την προώθηση του αθλήματος. Το κύπελλο παρέλαβε εκ μέρους του ΝΟΕΛ-ΠΑΣΧΝΑ η εκπαιδεύτρια και πρωταθλήτρια Ελλάδας αθλοσώστρια, Δήμητρα Δρακονταειδή.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Το «Κύπελλο Πολυπληθέστερης Ομάδας Αθλοσωστών» απονεμήθηκε στην ομάδα της ΕΝΑΚ που αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΕΟΥΔΑ με τα χρώματα του ΝΑΟ Κέκροπας. Η ΕΝΑΚ κατέχει έως σήμερα μια πρωτοπορία. Έχει στείλει αθλοσώστες της σε παγκόσμιους αγώνες. Έχει επίσης συμμετοχή στα δύο πρώτα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Το κύπελλο παρέλαβε εκ μέρους της ΕΝΑΚ, ο ιδρυτής της και πρωταθλητής Ελλάδας αθλοσώστης, Νίκος Γιοβανίδης από τους Στάθη Αβραμίδη και Βλάση Καραβασίλη. 
 
Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν αναμνηστική βεβαίωση συμμετοχής στα δύο αγωνίσματα. Δεν υπήρχαν ηττημένοι. Νικητές ήταν όλοι, αφού τα αγωνίσματα διεξήχθησαν άνευ συναγωνισμού με βαθμολογικό ενδιαφέρον, με σκοπό να απαλλαχθούν οι διαγωνιζόμενοι, οι κριτές και οι διοργανωτές από το άγχος και να δοθεί σε όλους η ευκαιρία απόκτησης εμπειριών ώστε να ετοιμαστούν για το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Οι εκπρόσωποι του Νηρέα Πατρών, αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες. Ο ιστορικός σύλλογος της ΕΟΥΔΑ, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διάδοση του αθλήματος στην Πάτρα. 
 
 
ΣΧΟΛΙΑ
Οι εκπρόσωποι των συμμετασχόντων, έκαναν δηλώσεις και εξέφρασαν ενθουσιασμό για την αξία της διοργάνωσης στη διάδοση του αθλήματος και τις εμπειρίες που αποκόμισαν. Ο Νίκος Γιοβανίδης (ΕΝΑΚ), είπε: "Πιστεύω ότι η αθλητική ναυαγοσωστική πρέπει ως θεσμός να λειτουργήσει για να μπορέσουν οι νέοι και οι βετεράνοι ναυαγοσώστες να την απολαύσουν, να αθληθούν και να προσφέρουν στον εαυτό τους συγκινήσεις και εμπειρίες. Είναι κάτι που μπορεί σε λίγο καιρό να μας κάνει όλους υπερήφανους. Η αθλητική ναυαγοσωστική έρχεται πλέον στην Ελλάδα και καθιερώνεται".

Ο Βασίλης Τσιουμάνης (ΝΟΕΛ-ΠΑΣΧΝΑ), είπε: "Άλλη μια χρονιά. Άλλη μια διοργάνωση. Λέμε ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που συμμετείχαν και στους διοργανωτές για την ωραία εκδήλωση και σε όσους ασχολούνται αθόρυβα για την προώθηση της αθλητικής ναυαγοσωστικής".

Ο Γιάννης Σαλογιάννης (Νηρέας Πατρών), είπε: "Συγχαίρω τους διοργανωτές και τον Στάθη Αβραμίδη για την μεγάλη εμπειρία που μας προσέφερε. Ο Νηρέας Πατρών θα κάνει ότι μπορεί για να εξαπλώσει το άθλημα στον Πατραϊκό αθλητισμό. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια. Ραντεβού στο 3ο πρωτάθλημα".

Ο Βλάσης Καραβασίλης (Πρόεδρος Τελμησσού), είπε: "Είμαι ενθουσιασμένος από το θέαμα και την ομορφιά των αγωνισμάτων. Χαιρόμαστε που σας φιλοξενήσαμε για να αναδείξουμε την αξία της ναυαγοσωστικής μέσα από τον αθλητισμό. Του χρόνου υποσχόμαστε να σας προσφέρουμε ακόμα καλύτερη φιλοξενία". 

Ο Στάθης Αβραμίδης (Παρατηρητής εκδήλωσης, Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΟΥΔΑ), είπε: "Φιλοξενούμε μια ακόμα διοργάνωση που παντρεύει τη δημόσια υγεία, τον αθλητισμό και την τέχνη. Πραγματοποιήσαμε γλυπτό στην άμμο και τη διεξαγωγή 2 αγωνισμάτων θάλασσας. Συμμετείχαν αθλοσώστες της ΕΝΑΚ που αγωνίζονται με τον Κέκροπα, της ΠΑΣΧΝΑ που αγωνίζονται με τον ΝΟΕΛ και του Νηρέα Πατρών και απλό κοινό. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό".
 
 
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων διεύθυνε ο Στάθης Αβραμίδης, ως παρατηρητής. Χρέη αφέτη και κριτή είχε η Ρούλα Καρυδοπούλου (Υπεύθυνη ΣωΚρΑθΝα) και κριτή η Ρία Μπούζα (Υπεύθυνη ΟΕΑΝ) και ο Κωνσταντίνος Γαζής.  
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:https://www.youtube.com/watch?v=kGWLA7EHOCA 
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης