Τετάρτη
24 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4966RSS FEED
ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ"Μακροχόνιο ανεπίλυτο πρόβλημα το Κυπριακό"
24/09/2016

Για διαφορές σε μία σειρά από σήμαντικά ζητήματα έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος, μιλώντας στον ΟΗΕ.

Πρόκειται για τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι το Κυπριακό είναι το δεύτερο πλέον μακροχρόνια ανεπίλυτο διεθνές θέμα στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Μη παραβλέποντας, είπε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αισθάνομαι, ωστόσο, την υποχρέωση να τονίσω ότι διαφορές παραμένουν σε μία σειρά από ζητήματα. Ο φιλόδοξος στόχος της λύσης του Κυπριακού είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, και ιδιαίτερα η Τουρκία, θα επιδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης, θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά και θα προχωρήσουν κάνοντας συγκεκριμένα και απτά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μεταξύ άλλων ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και πως η λύση του προβλήματος θα μετέτρεπε τη χώρα σε μοντέλο σταθερότητας. Έκανε επίσης, αναφορά και στην εξάλειψη της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και σε θέματα τρομοκρατίας.

Σημείωσε ότι με την εκλογή του το 2013, υπήρξε μια νέα προσπάθεια που οδήγησε στην υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Τον περασμένο χρόνο, μετά την αλλαγή στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, είχα αναφερθεί στις αναπτερωμένες μου ελπίδες ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα τερμάτιζε το απαράδεκτο στάτους κβο. Φέτος, μετά από μια σειρά συχνών συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε.

Τόνισε ότι στόχος του είναι να αποφευχθούν οι αποτυχίες του παρελθόντος και να παρουσιαστεί μια ξεκάθαρη και καλά προετοιμασμένη συμφωνία, η οποία δεν θα παρουσιάζει ασάφειες και παραλείψεις και η οποία θα διασφαλίζει ότι η λύση θα είναι πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη.

Υπό αυτήν την άποψη, τα πιο κάτω πρέπει σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη να διασαφηνιστούν:

Η οικονομική διάσταση της λύσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με το θέμα των Περιουσιών και της θεσμικής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Η διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας.

Η πρώτη μέρα της λύσης και τί αυτό συνεπάγεται;

Η εισαγωγή του ευρώ ως του νόμιμου νομίσματος κατά την πρώτη ημέρα της λύσης.

Η ταχεία εφαρμογή των διαφόρων πτυχών της συμφωνίας.