Τρίτη
16 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4958RSS FEED
5 tips για την συντήρηση φυσικών καλλυντικών
18/09/2019

 

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πλέον προτιμούν τα φυσικά, βιολογικά καλλυντικά. Ένα επίμαχο ερώτημα γύρω από αυτά είναι τα χρησιμοποιούμενα συντηρητικά και η παράταση της διάρκειας ζωής τους.

 

Πολλοί από εμάς επιθυμούμε να απαλλαχτούμε από τα συμβατικά προϊόντα, κυρίως επειδή αυτά περιέχουν συνθετικά συντηρητικά, τα οποία παρατείνουν την διάρκεια ζωής τους για πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια. Ορισμένα από αυτά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, είναι εφικτό να διατηρηθεί ένα σκεύασμα χωρίς συντηρητικά; Και τι γίνεται με τα προϊόντα που παρασκευάζονται σε οικοτεχνίες ή απλά στο σπίτι;

 

Ο κανόνας είναι ότι τα σκευάσματα που έχουν ως βάση το νερό, έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνα που περιέχουν μόνο λιπόφιλα συστατικά, διότι το νερό τροφοδοτεί την ζωή! Γι’ αυτό τον λόγο, οι κηραλοιφές είναι πιο σταθερά προϊόντα συγκριτικά με τις αλοιφές και τα γαλακτώματα. Έτσι, είναι προτιμότερο να παρασκευάζουμε γαλακτώματα, εντομοαπωθητικά σπρέι και προϊόντα για τα μαλλιά σε μικρές ποσότητες. Επιπλέον, χάρη σε αυτή την πρακτική, χρησιμοποιούμε πιο φρέσκα συστατικά.

 

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι σταθεροποίησης των σπιτικών σκευασμάτων, αλλά αυτοί δεν έχουν ανάλογη επίδραση με εκείνη των χημικών συστατικών. Ευτυχώς, μπορούμε να παρασκευάσουμε μικρές ποσότητες γρήγορα, ή να επιλέξουμε ορισμένα φυσικά συντηρητικά – εφόσον κατανοούμε την δράση των συστατικών και την διεργασία.

 

Δώστε βάση στην καθαριότητα

 

Πολλοί πιστεύουν ότι απαιτούνται δραστικά συντηρητικά, ενώ συχνά αρκεί η σχολαστική καθαριότητα. Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά, αποστειρωμένα δοχεία. Αν ανακυκλώνετε τις συσκευασίες σας, πλένετέ τις με σαπούνι και καυτό νερό. Εγώ χρησιμοποιώ και λευκό ξίδι, και αφήνω τα βάζα μου να στεγνώσουν εντελώς προτού τα γεμίσω. Το πλυντήριο πιάτων κάνει καλή δουλειά. Είναι αυτονόητο ότι τα βάζα δεν πρέπει να περιέχουν υπολείμματα τροφής πριν την πλήρωσή τους. Αυτά ισχύουν τόσο για τα σκευάσματα που περιέχουν υδρόφιλα υλικά, όσο και για εκείνα που περιέχουν μόνο λιπόφιλα.

 

Συνιστάται να αποστειρώνουμε ακόμα και τα βάζα που παραγγέλνουμε, μόλις τα παραλαμβάνουμε. Το ό,τι κανείς δεν τα έχει χρησιμοποιήσει πριν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και απολύτως καθαρά.

 

Αν πρόκειται να παρασκευάσετε μεγάλη ποσότητα, συνιστάται να προμηθευτείτε ειδικό εξοπλισμό. Εγώ π.χ. έχω ένα ένα ειδικό σκεύος από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο χρησιμοποιώ μόνο για τα σαπούνια που φτιάχνω. Επίσης, έχω ένα ειδικό μπλέντερ, μια ξύλινη κουτάλα, μια σπάτουλα και ένα πυρεξάκι, τα οποία χρησιμοποιώ αποκλειστικά για τα προϊόντα μου. Και τα αποθηκεύω σε ένα ντουλάπι, όπου δεν έχω τίποτα που να σχετίζεται με την παραγωγή του φαγητού μου.

 

Αν βάλουμε τα (βρώμικα;) χέρια μας στα βάζα όπου διατηρούμε τα προϊόντα μας, αυτά θα μολυνθούν με βακτήρια, με επακόλουθο να μειωθεί η διάρκεια ζωής τους. Γι’ αυτό συνιστάται να χρησιμοποιούμε φιάλες με καπάκι. Όσο για τις κηραλοιφές, καλό είναι να πλένουμε τα χέρια μας, προτού τα βάλουμε στο βάζο. Εξυπακούεται ότι το καπάκι θα πρέπει να είναι ερμητικά βιδωμένο.

 

Χρησιμοποιήστε απιονισμένο νερό ή υποκατάστατα νερού

 

Τα προϊόντα που περιέχουν υδρόφιλα συστατικά μπορεί να εμπεριέχουν υδρολύματα, γέλη αλόης, εκχύλισμα αμαμελίδας ή φυτική γλυκερίνη. Η χρήση βρασμένου ή απιονισμένου νερού σαφώς παρατείνει την διάρκεια ζωής.

 

Τα υδρολύματα, η γέλη αλόης, και το εκχύλισμα αμαμελίδας πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο – κατ’ αυτόν τον τρόπο παρατείνεται η διάρκειά τους.

 

Χρησιμοποιήστε αντιοξειδωτικά

 

Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν την οξείδωση των ευαίσθητων συστατικών. Η οξείδωση επισυμβαίνει όταν, εξαιτίας της έκθεσης στο οξυγόνο, τα έλαια αλλοιώνονται. Η βιταμίνη Ε και το εκχύλισμα δεντρολίβανου αποτελούν καλούς σταθεροποιητές. Γι’ αυτό, προστίθενται συχνά σε σπιτικά σέρουμ, έλαια μάλαξης, κηραλοιφές κτλ. Εν γένει προστίθενται αφότου τα έλαια αναμιγνύονται με τα λιωμένα κεριά και βούτυρα, αν και δεν πρέπει να θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία.

 

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια και οινόπνευμα

 

Ορισμένα συστατικά – ιδίως τα αιθέρια έλαια – αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Ακόμα και τα υδρολύματα, η γέλη αλόης, και το εκχύλισμα αμαμελίδας είναι βακτηριοστατικά, και έως έναν βαθμό, μπορούν να παρατείνουν την διάρκεια ζωής του σκευάσματός μας. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε αλκοολούχα εκχυλίσματα, όπως τα βάμματα (να έχουμε υπόψη μας ότι η αλκοόλη δεν αναμιγνύεται με όλα τα λίπη). Εν γένει, τα αιθέρια έλαια προστίθενται στο τέλος.

 

Αποθήκευση

 

Συνιστούμε να διατηρείτε τα σκευάσματά σας σε σκουρόχρωμα δοχεία, κι όχι σε διάφανα. Το σκούρο χρώμα τα προφυλάσσει από το φως, το οποίο πάντα επισπεύδει την αλλοίωση.

 

Οι κηραλοιφές λιώνουν αμέσως τους θερινούς μήνες, ιδίως αν βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητα ή τσάντες. Άλλα προϊόντα – ειδικά όσα έχουν υδρόφιλη βάση – πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Αν ζείτε σε περιοχή με θερμό και υγρό κλίμα, η αποθήκευση είναι σαφώς δυσκολότερη.

 

Τα εμπλουτισμένα έλαια και ξίδια, καθώς και τα συστατικά όπως τα φυτικά βούτυρα και το μελισσοκέρι, πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερά, ξηρά σημεία. Η αφαίρεση όλου του φυτικού υλικού από το τελικό προϊόν πριν την αποθήκευση, επίσης παρατείνει την διάρκεια ζωής. Βιδώνετε πάντα σφιχτά τα καπάκια, προκειμένου να απωθήσετε το φως και το οξυγόνο.

 

Επίλογος

Είναι σημαντικό να έχουμε εκπαιδευτεί σωστά για την δράση των συστατικών που χρησιμοποιούμε στα σκευάσματά μας. Κάθε έλαιο ή φυτικό βούτυρο συμπεριφέρεται διαφορετικά. Άλλα μπορούν να θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ άλλα στερεοποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου – όπως π.χ. το έλαιο ινδικής καρύδας. Η γνώση της διάρκειας ζωής κάθε συστατικού μας βοηθάει τόσο να προσαρμόσουμε τις συνταγές μας ανάλογα με τις ανάγκες μας, όσο και να προσδιορίσουμε την διάρκεια ζωής των προϊόντων μας.

 

Μιας και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους παρασκευάζουμε φυσικά καλλυντικά, είναι η αποφυγή των συνθετικών χημικών που συναντάμε στα εμπορικά σκευάσματα, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι παρότι είναι εφικτό να παρατείνουμε την διάρκειά τους με φυσικούς παράγοντες, δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχουν ανάλογη διάρκεια με τα προϊόντα μαζικής παραγωγής. Γι’ αυτό σας συνιστούμε να φτιάχνετε μικρές ποσότητες, και να τις μοιράζεστε με φίλους και συγγενείς. Να χρησιμοποιείτε τα σκευάσματά σας όσο τα συστατικά τους είναι φρέσκα!

 

Μετάφραση: Ελευθερία Μαντζώρου

 

Πηγή: The Mountain Rose Blog

https://www.omorfizoi.gr/5-tips-gia-thn-synthrhsh-fysikwn-kallyntikwn