Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
07/05/2015

Υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών, σε περίπτωση αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου, δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι πολίτες στο ερώτημα «αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήγουν σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση αποφασίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εσείς ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ και στην επιστροφή στη δραχμή, τι θα επιλέγατε», το 66,5% απάντα πως θα επέλεγε το ευρώ και το 27% πως θα επέλεγε την επιστροφή στη δραχμή.

Το ποσοστό διαφοροποιείται όταν η παραμονή στο ευρώ συνοδεύεται από την εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου, παραμένει, ωστόσο, ψηλότερα στις προτιμήσεις των πολιτών, με 55,5%, έναντι 35% που επιλέγουν την επιστροφή στη δραχμή με ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική.

Στην πρώτη εκδοχή του ερωτήματος, δηλαδή στο ευρώ ή δραχμή, υπέρ του ευρώ τάσσεται το 53,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 92,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 100% των ψηφοφόρων του «Ποταμιού» και του ΠΑΣΟΚ, το 36,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και μόλις το 27,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ενώ απολύτως μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι της Χ.Α.

Στο ερώτημα που συνοδεύει την παραμονή στο ευρώ με εφαρμογή νέου Μνημονίου, μόλις το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την παραμονή στο ευρώ, με το 58% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Το 95,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιλέγει το ευρώ, όπως και το 90% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 83,5% των ψηφοφόρων του «Ποταμιού», το 37,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, το 6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 58,5% των ψηφοφόρων της Χ.Α.

Στην αξιολόγηση των επιδόσεων της κυβέρνησης σε συγκεκριμένους τομείς αποτυπώνεται απογοήτευση από την πλευρά των πολιτών. Στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε κλίμακα από το 0 έως το 10, ο μέσος όρος βαθμολογίας της κυβέρνησης είναι 3,8, στις προσπάθειες για τη μείωση της ακρίβειας 3,3, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας 2,8 και στην κοινωνική ασφάλιση 4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση την καταπολέμηση της ανεργίας, η βαθμολογία με τις περισσότερες προτιμήσεις πολιτών είναι το 0. Παρά ταύτα, σε ποσοστό 56,5% οι πολίτες θεωρούν ότι μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντ. Σαμαρά θα τα πήγαινε χειρότερα στους τομείς αυτούς.