Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ«Αλλαγή» θέλει ο Ακιντζί, αν τον αφήσει ο Ερντογάν
28/04/2015

Την επίτευξη μιας «ειρηνευτικής συμφωνίας» έθεσε ως στόχο του ο νέος ηγέτης των Τουρκοκύπριων Μουσταφά Ακιντζί, έπειτα από τη θεαματική νίκη του στον δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Αμέσως μετά την επικράτησή του με ποσοστό 60,5% έναντι 39,5% του που συγκέντρωσε ο Ντερβίς Έρογλου, ο Ακιντζί δήλωσε έτοιμος να συζητήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.

Όπως είπε, η επιστροφή θα γίνει στο πλαίσιο ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου Ερτζιάν.

Ακόμη, ο Ακιντζί ανέφερε ότι η νίκη του δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά όλο τον κυπριακό λαό και τόνισε ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα πρέπει να αποτελείται από «δύο ίσα ιδρυτικά κράτη».

Ωστόσο, έκανε σαφές ότι δεν θα συγκρουστεί με την Τουρκία και δήλωσε ότι ζητά από αυτή να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση με αμοιβαίο σεβασμό.

Τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνεχάρη τηλεφωνικά ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αισιοδοξεί για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη λύση του Κυπριακού, πάντοτε με την ενεργό εμπλοκή της Άγκυρας.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα», πρόσθεσε, «θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη τις πραγματικές προθέσεις του Μουσταφά Ακιντζί».

Ο απερχόμενος Τουρκοκύπριος ηγέτης Έρογλου δήλωσε έτοιμος, εάν και ο κ. Ακιντζί το ζητήσει, να τον συμβουλεύσει και για τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών και για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα.

Ο Έρογλου υποστήριξε ότι κατά την πενταετή του θητεία οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό «ήρθαν στο σημείο της συνδιαλλαγής και αυτό είναι σημαντικό».

Οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν

Ωστόσο, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα ο νεοεκλεγείς Ακιντζί, βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του υπενθύμισε ποιος είναι ο ισχυρός στις σχέσεις Αγκυρας-Τουκοκυπρίων.

Εκείνο που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του κ. Ερντογάν ήταν η δήλωση του κ. Ακιντζί μετά την εκλογή του, ο οποίος αναφερόμενος στις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία έκανε λόγο για δύο «αδελφές χώρες». Η αναφορά αυτή ήταν αρκετή για τον πρόεδρο της Τουρκίας ώστε να ψέξει δημοσίως το κ. Ακιντζί λέγοντας ότι «θα πρέπει να σκέφτεται προτού μιλήσει» και να τον επαναφέρει στην τάξη υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η «μητέρα πατρίδα» και το ψευδοκράτος το «βρέφος» της. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ερντογάν, που έγινε λίγο πριν την αναχώρησή του για το Κουβέιτ, έχει ως εξής: «Ο κ. Ακιντζί εξελέγη με τις ψήφους του λαού της "ΤΔΒΚ". Όταν λέει πως είμαστε δύο αδελφές χώρες προβάλλει μια πολύ διαφορετική εικόνα. Ο κ. "πρόεδρος" θα πρέπει να σκέφτεται προτού μιλήσει. Γιατί η Τουρκία υιοθετεί την "ΤΔΒΚ"; Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό. Υπάρχουν κάποιοι όροι ακόμη και για να εργαζόμαστε μαζί ως αδέλφια. Η χώρα αυτή κατέβαλε τον οβολό της για την βόρεια Κύπρο. Δώσαμε νεκρούς και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε αντίτιμο.

»Ποιος άραγε δίνει τη μάχη για τη βόρειο Κύπρο στα διεθνή φόρα; Μπορεί μήπως ο κ. Ακιντζί να δώσει μόνος του τη μάχη αυτή; Η Τουρκία βλέπει τη σχέση της προς τη βόρεια Κύπρο όπως εκείνη της μητέρας προς το βρέφος της. Και θα εξακολουθήσει να τη βλέπει έτσι. Αυτό πιστεύει. Μπορώ να τον κατανοήσω (τον κ. Ακιντζί). Αλλά μπορεί στη συνέχεια ο ίδιος να το μετανιώσει. Και αυτό δεν θα ήταν ευχάριστο».

Από την πλευρά του, ο Ακιντζί, μέσω του CNN Turk, αναρωτήθηκε εάν η Τουρκία δεν επιθυμεί «να μεγαλώσει το βρέφος αυτό». «Να μείνουμε για πάντα βρέφος; Να μην σταθούμε στα δικά μας πόδια; Να μην ενηλικιωθούμε πια;» δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης. Ό κ. Ακιντζί δεν πρόλαβε να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον ειδοποίησαν εκείνη την ώρα ότι τον ψάχνει στο τηλέφωνο ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα μιλήσω τώρα μαζί του και θα του μεταφέρω τις σκέψεις μου» είπε.


Αντιδράσεις για το BBC

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του BBC να αναφερθεί στα Κατεχόμενα - με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής - με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους θεωρείται παράνομη από τον ΟΗΕ.

Το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 1983, αναγνωρίζεται διεθνώς μόνον από την Τουρκία.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχουν ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη τους να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.