Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
«Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»Στη Μυτιλήνη Φάιμαν – Τσίπρας
07/10/2015

Τη Μυτιλήνη επισκέφτηκαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού και του καγκελαρίου στη Μυτιλήνη, αποφάσισε να μεταφέρει από το νησί στον Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες, ώστε να μην δουν την εικόνα που είχε λίγες ώρες νωρίτερα το λιμάνι του νησιού.

Πριν την άφιξή του στην Μυτιλήνη, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων Hotspots, στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον κ. Τσίπρα θα βρεθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των Hotspots, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

Ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι η διαδικασία πραγματοποιείται σε στενή συνεννόηση με την Α. Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συμβάλει ενεργά, ώστε να λειτουργήσουν τα Hotspots.

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, οι άνθρωποι που θα φτάνουν στα τα κέντρα θα πρέπει να ενημερώνονται εάν υπάρχει πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ τα μέτρα για την κατανομή τους απαιτούν μία υψηλότερη πειθαρχία, ώστε να είναι δυνατό να αναπτυχθεί περαιτέρω η κατανομή των 120.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εφικτό.

Ποτάμι: Έπρεπε ο καγκελάριος να επισκεφθεί τη γραμμή της προσφυγιάς για να αναγκασθεί ο κ.Τσίπρας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη

«Έπρεπε ο καγκελάριος της Αυστρίας Bέρνερ Φάιμαν να ζητήσει να επισκεφθεί τη γραμμή της προσφυγιάς στα ελληνικά νησιά για να αναγκασθεί ο κ.Τσίπρας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη», σχολίασε  το Ποτάμι.

«Έπρεπε να περάσουν μήνες για να προωθηθεί η θέση που επαναλάμβανε συνεχώς το Ποτάμι για μια μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία -με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ- έτσι ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σταματάνε στα εδάφη της», ανέφερε το Ποτάμι, εξαίροντας τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη δήλωσή του ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» καθώς και για το ότι είναι έτοιμος να διαθέσει προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων κι επιπλέον χρήματα.